Švýcaři v Česku opět prověřují privatizaci Mostecké uhelné

Praha - Švýcarští prokurátoři znovu míří do Prahy kvůli privatizaci Mostecké uhelné. Čeští policisté a státní zástupci pro ně vyslechnou třeba šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Privatizace proběhla na konci devadesátých let. Společnost ovládli podnikatelé pomocí peněz, které měla firma ukládat na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho údajně odešly na zahraniční účty.

Švýcarští prokurátoři budou v Praze pokračovat ve vyšetřování z minulého podzimu. Tehdy si policie předvolala expremiéra Miloše Zemana a členy jeho někdejší vlády. Informaci o plánovaných výsleších potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Tentokrát má jít k výslechu i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Já nevím, jestli jsou to vyšetřovatelé ze Švýcarska, a nevím, jestli jde o Mosteckou uhelnou. Vím, že postupně zvou všechny členy vlády z té doby, tak se tam v pondělí na chvíli zastavím,“ řekl k tomu Rychetský.   

Česká policie a státní zástupci loni pro Švýcary vyslechli vedle Zemana například i exministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který byl při privatizaci klíčovým ministrem, nebo někdejšího vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Zemanovy vlády Vladimíra Špidlu. Počátkem března Češi pro Švýcary vyslechli také Jiřího Martinka a Antonína Sýkoru. Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) jde o lidi z okolí někdejšího předsedy ČSSD Stanislava Grosse, na jejichž účty prý v minulosti putovala část milionové provize z privatizace. 

Privatizace Mostecké uhelné společnosti (zdroj: ČT24)

Privatizace se uskutečnila na konci 90. let. Někdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka byl podle MfD přesvědčen, že lidé kolem Mostecké uhelné skoupili v 90. letech akcie státní firmy za její vlastní peníze. Policisté pak zjistili, že společnost ovládli podnikatelé pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho údajně odešly na zahraniční účty.   

Česko požádalo o právní pomoc Švýcary. Švýcarské úřady zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí české vlády o prodeji poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar.   

Podle MfD spočíval hlavní problém původního vyšetřování v Česku v tom, že se česká policie pokoušela rozkrýt jen složité operace s akciemi. Netušila, že po privatizaci dolů vládou ČSSD odešla tajně od kupce provize ve výši 170 milionů korun, která skončila na účtech lidí blízkých ČSSD, napsal dříve deník s tím, že to zjistili až Švýcaři poté, co prolomili tamní bankovní tajemství a zajistili množství dokumentů.

Vydáno pod