Liberec se brání pokutě 6,55 milionu za šampionát

Brno/Liberec - Liberec se odvolal proti pokutě 6,55 milionu korun, kterou dostal od antimonopolního úřadu za chyby v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude případ řešit v dalším řízení. ÚOHS našel chyby v šesti ze sedmi řízení, které s Libercem vedl. Celkem zkoumal 72 veřejných zakázek. Podle Rafaje Liberec podal odvolání proti všem rozhodnutím s výjimkou jednoho, kde pokuta uložena nebyla. ÚOHS konstatoval, že město tendry nezákonně dělilo. Hodnota zakázek, které úřad zkoumal, činila kolem jedné miliardy korun.

Už koncem května vedení města avizovalo, že se bude snažit v rámci zákonných možností pokutu odvrátit, snížit, nebo alespoň oddálit její zaplacení. Podle liberecké primátorky Martiny Rosenbergové se město odvolalo proti všem šesti rozhodnutím. Pokuta by podle ní byla nepříjemná pro městské hospodaření. „Rozpočet máme již hodně poddimenzovaný, nicméně jsme připravili druhé rozpočtové opatření, kde jsme vytvořili rezervu, kdybychom pokutu opravdu museli platit,“ dodala liberecká primátorka.

Úřad zahájil správní řízení na základě kontroly, kterou provedl v březnu 2009. Zahájil 11 řízení, která později sloučil do sedmi. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje šlo o nejnáročnější sérii správních řízení, jakou kdy úřad řešil, zejména vzhledem k neobvykle vysokému počtu zakázek.

Liberec narušil soutěžní prostředí, tvrdí Rafaj

V naprosté většině z více než sedmdesáti posuzovaných zakázek zjistil ÚOHS porušení zákona spočívající v úmyslném rozdělení předmětu veřejné zakázky pod zákonem stanovené finanční limity. „Zadavatel v těchto zakázkách nepoužil předepsané typy zadávacích řízení, čímž mohl výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl již dříve Rafaj. Podle něj město svým jednáním znemožnilo účast v zakázkách širšímu okruhu dodavatelů, a podstatně tak narušilo soutěžní prostředí.

V řízení, které se týkalo třinácti zakázek spojených s budováním sportovního areálu Vesec za 260 milionů korun, byly chyby u 12 případů. Liberec za to dostal pokutu jeden milion. Chyby byly i v tendrech na vybudování metropolitní internetové sítě, v zakázkách na projektovou dokumentaci nebo na dodávku sněžných pásových vozidel pro skokanský areál Ještěd a pro běžecký areál ve Vesci.

Kvůli jedné ze zakázek souvisejících s libereckým lyžařským mistrovstvím, rekonstrukcí areálu vysokoškolských kolejí, už také padla obžaloba. Týká se bývalého rektora Technické univerzity v Liberci Vojtěcha Konopy a podnikatele Josefa Nadrchala, jednatele firmy Investing CZ, která pro univerzitu zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Muži čelí obžalobě z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Podle státního zástupce totiž zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě zhruba 24,3 milionu korun bez řádné soutěže vítězi původní zakázky. Tím prý úmyslně vyloučili ostatní možné soutěžitele. Oslovená firma tak získala prospěch téměř tři miliony korun. Konopovi a Nadrchalovi hrozí dva až osm let vězení.

Závod na 50 kilometrů na libereckém šampionátu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK