ČSSD vyzvala vládu, aby odvolala výjimku z Lisabonské smlouvy

Praha - Opoziční ČSSD vyzývá vládu, aby odvolala výjimku z Lisabonské smlouvy, kterou si vyžádal prezident Václav Klaus, nebo nalezla takové řešení, které nebude ohrožovat sociální ochranu občanů. Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek dnes sdělil, že pokud to vláda neučiní, v Parlamentu výjimka neprojde a nebude schválen ani vstup Chorvatska do EU. Rozšíření unie o přímořskou zemi chce totiž vláda předložit společně s výjimkou. Ke schválení dodatku a chorvatské přístupové smlouvy bude kabinet potřebovat ústavní většinu, tedy i hlasy přinejmenším části opozice.

Podle Zaorálka nebyla výjimka nikdy schválena v českém parlamentu. „Prezident se ani nepokusil si tento souhlas opatřit. Není možné akceptovat tento neústavní postup prezidenta Klause a pokus o obejití sněmovny a Senátu. Zároveň vůle Evropské rady nemůže být nadřazena souhlasu českého parlamentu,“ konstatoval. Chce proto po kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), aby situaci řešil. „V opačném případě se vláda vystavuje vážnému riziku, že hlasování o přístupové smlouvě s Chorvatskem bude v českém parlamentu neúspěšné,“ varoval.

Nečas už dal najevo, že chce oba body spojit v jediné hlasování. Česká výjimka přitom se vstupem Chorvatska do EU nesouvisí. ČSSD již dříve varovala, že pokud vláda bude prosazovat smluvní zakotvení výjimky z Listiny základních práv EU, riskuje tím odmítnutí v Senátu, kde mají sociální demokraté většinu. To by pak mohlo Chorvatsku zkomplikovat cestu do EU. Jakékoli ztěžování chorvatského přístupu přitom odmítá česká diplomacie.

Klaus dojednáním výjimky podmínil v roce 2009 svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu o fungování sedmadvacítky. Klaus v březnu současně uvedl, že prosazování výjimky by nemělo ovlivnit vstup Chorvatska do unie.

isifa
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN
Vydáno pod