Sněmovní výbor zažádal o policejní spis Bárty a Škárky

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny se dnes začal zabývat žádostí Policie ČR o vydání poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky. Klub již zažádal o vydání policejních spisů obou mužů a s oběma naplánoval další jednání na 12. července. Kdy bude celá sněmovna rozhodovat o vydání dvojice poslanců, zatím není jasné. Podle zákona tak musí učinit na nejbližší schůzi, která se však mimořádně koná 12. a 13. července a nelze její program měnit. Předseda výboru Jeroným Tejc uvedl, že ohledně možnosti prosadit hlasování na červencové schůzi výbor kontaktuje sněmovní právníky. Podle vyšetřování je Bárta oficiálně stíhán za poskytnutí úplatku, Škárka měl nabízené peníze od Bárty naopak přijmout.

K uvolnění dvou členů ke stíhání může dolní komora přistoupit nejpravděpodobněji na mimořádné schůzi plánované na červenec nebo koncem srpna. Pokud sněmovna jejich vydání neodsouhlasí, policie je stíhat nebude. Spis by měli dostat poslanci z výboru do konce týdne.

Podle Hospodářských novin oba aktéři kauzy odmítli podstoupit test na detektoru lži. „Ano, odmítl jsem to. Není obvyklé, aby člověk, který podává vysvětlení, byl zván na detektor lži. Po poradě s právníkem jsem navíc dospěl k názoru, že tato metoda zatím není brána jako důkazní metoda… Já se tomu nebráním, ale až v okamžiku, kdy přijde nějaké obvinění,“ uvedl Škárka pro ČT.

Rozhovor s Jaroslavem Škárkou a Jeronýmem Tejcem (zdroj: ČT24)

„Já osobně budu určitě hlasovat pro vydání, a to hlavně z toho důvodu, že je to v souladu s programem, za který jsem byla zvolena.“

Policie chce Bártu stíhat pro podezření, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Škárku chtějí policisté stíhat zřejmě v souvislosti s tím, že si údajný úplatek na rozdíl od Kočí nechal a s penězi operoval. Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky přátelům, které byly zneužity pro jeho diskreditaci. Škárka zase tvrdí, že si peníze nechat nechtěl.

Jestli mandátový a imunitní výbor doporučí sněmovně, aby oba poslance vydala, se dnes ale nedozvíme. Poslanci se totiž pouze seznámí s policejním spisem a naplánují, kdy oba politiky vyslechnou. Předseda výboru Jeroným Tejc by chtěl mít jasno už do mimořádné schůze sněmovny plánované na 12. a 13. července. Sám ale říká, že jde o šibeniční termín.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci v souvislosti s kauzou údajného uplácení ve VV připomněl jména bývalých poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Zvoleni byli v roce 2006 za ČSSD, přesto ale podporovali koaliční vládu Mirka Topolánka. „Mě mrzí, že dodnes nebyly prošetřeny a vyšetřeny příčiny této náhlé změny postoje dvou poslanců za sociální demokracii,“ prohlásil. Jak dodal, bylo by dobře, kdyby se policie k této kauze vrátila.

Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24