Happening postižených: Heger jim vysvětloval reformu

Praha - Zhruba tři desítky vozíčkářů, neslyšících, nevidomých a seniorů dorazily dnes kvůli chystané zdravotnické reformě před ministerstvo zdravotnictví. Zapojily se tam do happeningu s názvem „Pane ministře, mluvte s námi“, který pořádala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) výzvu vyslyšel a přišel účastníkům reformní plány vysvětlovat.

Rada postižených zdravotnickou reformu kritizuje. Nesouhlasí třeba s chystaným zvýšením poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Poukazuje na to, že u něj navíc není stanoven žádný časový limit. Požaduje, aby dlouhodobě nemocní platili jen do určité doby. Staví se také proti stanovení standardu a nadstandardu. „Lidé se zdravotním postižením nejsou standardní pacienti. Už proto se s námi mělo mluvit. Pokud je člověk na půlku těla necitlivý, potřebuje jinou péči. Obáváme se, že se do standardu nevejdeme,“ uvedl šéf NRZP Václav Krása.

Heger postižené ujišťoval, že o svou péči nepřijdou

Postižení své obavy demonstrovali. Před ministerstvo postavili postel, která představovala nadstandard. Standardem podle rady byl spacák, který ležel vedle lůžka. Standardní byly pak i obří kleště a nadstandardem amalgámová plomba, kterou pořadatelé vyrobili z velkého kusu zmačkaného alobalu. Na jednom z transparentů si pak kolemjdoucí mohli přečíst: Kdo chce v Česku žíti, musí zdravý býti.

Podle ministra se jedná o „zásadní nepochopení“. Účastníky happeningu ujišťoval, že o svou péči ani v budoucnu nepřijdou. „Postižení potřebují lepší péči, což je pro ně standard,“ uvedl ministr. Přes hodinu trpělivě odpovídal na dotazy.

Rada postižených pořádala před časem akce proti sociální reformě. Na demonstraci k ministerstvu práce v březnu přišlo podle vedení NRZP asi 3 000 lidí. S ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) se pak Krása dohodl na některých změnách reformních zákonů.

Vydáno pod