Češi se začínají stahovat z Kosova

Podujevo (Kosovo) - Čeští vojáci se po 12 letech stahují z Kosova. Dnes odpoledne se uskuteční jejich slavnostní nástup k ukončení činnosti v rámci mírových sil KFOR. Akce na základně Šajkovac nedaleko města Podujevo se zúčastní náčelník generálního štábu Vlastimil Picek se svým zástupcem generálem Alešem Opatou. Češi v bývalé srbské provincii, která mezitím jednostranně vyhlásila nezávislost, sloužili od roku 1999.

Čeští vojáci se poprvé zapojili do mezinárodních sil NATO na Balkáně v červnu 2004. Od té doby prošlo kosovskou misí skoro 9 tisíc českých vojáků. Zbylí vojáci již mají jediný úkol - rozebrat základnu a předat pozemek.

Picek se v rámci „rozlučkové“ návštěvy setká se zástupci velení mírových sil KFOR. Zhlédne také práci vojáků, kteří se podílejí na likvidaci české základny a přepravě materiálu zpět do České republiky.

Do Kosova v polovině června dorazila jednotka čítající 99 vojáků, kteří pod velením majora Josefa Nejedlého dohlédnou na odsun vojenské techniky a materiálu, na vypořádání smluvních vztahů a na předání prostoru základny Šajkovac místní samosprávě. Veškerou činnost by měla završit do konce října.

Armáda se pod vedením NATO účastní mírové zahraniční operace KFOR na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Po dobu dvanácti let dohlížela na dodržování míru mezi znesvářenými etniky.

Základna Šajkovac
Zdroj: ČT24
Vydáno pod