Poslanci podali přiznání: Chalupa uvedl medvídka Pú, Jankovský kožich

Praha - Většina poslanců už podala majetková přiznání za loňský rok, sněmovna je musí podle zákona dostat do konce června. Nejobsáhlejší soupis dodal zatím ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Z přiznání vyplývá, že řada politiků splácí úvěry, hlavně na bydlení. Podle dosud dostupných přiznání patří k největším dlužníkům Pavel Staněk (ODS), který splácí úvěry za více než sedm milionů korun. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl v přiznaní jako dar hodinky v hodnotě 25 000 korun. Dostal je od Aera Vodochody. Mezi poslance, kteří dosud přiznání nedodali, patří předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a Kristýna Kočí.

Poměrně značně loni zbohatl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Na dividendách z rodinné firmy Phar Service získal 11,9 milionu korun a dalších devět milionů vykázal jako doplatek za podíl ve společnosti Primosa. Koupil si například ojetý terénní automobil za 370 000 korun, manželce daroval kožich za 130 000 korun a synovi hodiny za 80 000 korun.

Cukrová homole, perníková figurka a plastový kanystr

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Chalupa získal stotisícové částky z působení na radnici Prahy 6 a z městských firem. Podobně na tom je David Vodrážka z Prahy 13, který si takto přišel celkem zhruba na 2,3 milionu korun. Chalupa koupil podle přiznání například dětské vybavení za 25 000 korun. Mezi dary, které do přiznání zapsal, patří plyšový medvídek Pú, cukrová homole, perníková figurka, plastový kanystr, deštník a různé lahve. Uvedl, že věci dostal na různých akcích, většinou zůstaly v majetku Prahy 6, případně byly použity jako odměny při dětských akcích.

Více než sedmimilionovým dluhem Staněk zůstal za exposlancem ODS Danielem Petruškou, který předloni dlužil asi 12 milionů korun. Staněk měl dvě hypotéky za 3,9 milionu a 3,1 milionu korun a leasing za 320 000 korun. Navíc si pořídil za 640 000 automobil. Dluh 5,6 milionu korun měl podle přiznání předseda poslanců ODS Pavel Stanjura, 4,1 milionu Tomáš Úlehla a 3,5 milionu Jiří Papež (oba ODS).

Poslanec ODS Jan Vidím dlužil 4,44 milionu korun Jiřímu Vidímovi. Půjčky v rodině nejsou výjimečné, ve výši 1,5 milionu korun ji uvedl také Jan Farský (TOP 09 a Starostové) od Jiřiny Farské. Květa Matušovská (KSČM) zase dostala darem od rodičů dům.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24