Hasiči nacvičovali zásah při simulované nehodě

Praha - V Praze nacvičovali hasiči na nultém kilometru dálnice D5 zásah při simulované dopravní nehodě s únikem nebezpečné látky. Třicet cestujících tam muselo projít dekontaminací. Cvičení vypadalo jako reálná situace, figuranti totiž schválně panikařili a snažili se utíkat. Hasičům práci znesnadňovali i jejich nadřízení.

Dopoledne probíhala na začátku dálnice D5 na Plzeň simulovaná havárie dodávky vezoucí anilin a autobusu s třiceti lidmi. Cestující pobíhali po dálnici a hasiči se je snažili uklidnit. Kvůli úniku nebezpečné látky museli všichni cestující projít dekontaminací, přijel kvůli tomu i speciální dekontaminační přívěs.

„Na jedné straně je šatna-svlékárna, tam odevzdáte veškeré oděvy, projdete sprchou a na druhém konci vyjdete dekontaminovaná s čistým oblečením od nás,“ uvedla mluvčí HZS Praha Pavlína Adamcová. Právě tam se většině cestujících nechtělo, figuranti se snažili chovat tak, jako skuteční cestující při reálné nehodě.

Reportáž Martiny Tlachové a Davida Blažka (zdroj: ČT24)

„Je určitě potřeba, aby se lidé snažili to komplikovat po všech možných stránkách, nelze, aby jenom stáli a čekali, snažíme se to sabotovat chlapům, aby utíkali lidé, aby se rvali mezi sebou, aby to bylo co nejbližší té reálné situaci,“ řekl řídicí důstojník směny Oldřich Kregl. Cvičení podobného rozsahu mají hasiči zhruba dvakrát do roka.

Vydáno pod