Žalobce, který byl odvolán kvůli kritice případu Čunek, míří do Kosova

Praha – Státní zástupce Adam Bašný bude od počátku července dočasně působit u civilní mise EU v Kosovu, kam si ho vybrala Evropská unie a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s vysláním souhlasil. Žalobce bude v Kosovu rok, během té doby bude spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství. Základním cílem mise EULEX je obnovit řádné fungování kosovských justičních institucí.

Profesní specializací Bašného je boj proti korupci, trestná činnost úředních osob, organizovaný zločin a finanční kriminalita. Působil také v hodnotící skupině OECD k podplácení zahraničních veřejných činitelů, přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy předmět „Korupce a veřejná moc“ a publikuje v oboru trestního práva a organizace justice. 

Bašný byl dříve ředitelem liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. V únoru 2009 ho ale odvolal ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil a také komentoval kauzy, které nebyly jeho, čímž prý porušil zákon o státním zastupitelství. Mimo jiné šlo o Bašného kritické vyjádření ke způsobu vyšetřování Čunkovy kauzy, které žalobce pronesl v prosinci 2008 na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC). Žalobce tehdy například řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“. 

Civilní mise EULEX Kosovo byla zřízena v roce 2008. V současné době v Kosovu působí 50 soudců a 30 státních zástupců ze zemí Evropské unie, kteří pracují společně s tamními právními experty ve všech úrovních soudnictví. V misi už Česko jednoho zástupce má, je jím od loňského října Petr Klement z Nejvyššího státního zastupitelství. Na podzim podle Pospíšila plánuje Česko vyslat do Kosova i soudce.