Týden svobody připomíná konec okupace

Praha – Celý týden se v Praze koná tzv. Týden svobody, který připomíná uplynutí dvaceti let od konce okupace sovětskými vojsky a od rozpuštění Varšavské smlouvy. Na vlnách Vltavy se v centru města houpe legendární růžový tank, na Kampě je k vidění výstava Skutečné Bělorusko, ve Valdštejnské zahradě pak výstava s názvem Bratrské objetí, která pobyt sovětských vojsk na našem území dokumentuje. Ještě zítra je možné navštívit Veletrh svobody na Václavském náměstí, které se proměnilo v zónu svobody. Ve čtvrtek a pátek pak proběhne mezinárodní konference věnovaná Ronaldu Reaganovi. Více informací o akci zde.

Letos se koná první ročník Týdne svobody. Organizátoři – obecně prospěšná společnost Opona - by rádi pokračovali i v dalších letech, tentokrát s jinými tématy. „Naším cílem je vytvořit prostor pro otevřenou komunikaci lidí aktivně činných v podpoře či obnově demokracie v Evropě i dalších částech světa s širokou veřejností prostřednictvím kultury, dialogu a happeningů. Ukázat, jak je možné v současné době bojovat proti totalitě či podporovat a zlepšovat demokracii v zemích, kde je neprávem považována za samozřejmost,“ uvedli na svých internetových stránkách. Nad akcí převzal záštitu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ministr obrany Alexandr Vondra a primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

V rámci Veletrhu svobody vyrostly na Václavském náměstí stánky, které informují o stavu lidských práv či o stavu společnosti v Česku a v zahraničí. Stánky lákají na diskuse o životě v Bělorusku, na Kubě, v Číně i jinde v zemích, které mezinárodní společenství kritizuje za potlačování práv a svobod, dále na promítání, osvětu, podepisování petic. Dvoudenní akce vyvrcholí zítra koncertem.