Nemocnice na severu Moravy čekají úsporné roky

Havířov (Karvinsko) - Šest nemocnic, které jsou ve správě Moravskoslezského kraje, musí letos ušetřit oproti loňskému roku dohromady 50 milionů korun. V roce 2012 by tak jejich hospodaření mělo být na nule. Loni hospodařily s kumulovanou ztrátou 120 milionů Kč. Novinářům to dnes řekl Svatopluk Němeček, který pro kraj špatnou ekonomickou situaci nemocnic analyzuje a hledá řešení.

Další úspory by mohli podle Němečka ředitelé nemocnic najít sami ve svém hospodaření. V úvahu například podle Němečka přichází společná koordinace při nákupu energií a léků. Nemocnice by se navíc měly dohodnout na oborech, které budou preferovat. Další by pak ve prospěch sousedních zařízení omezily. Masivní propouštění se ale neočekává, i když se objeví oddělení, která budou úplně zrušena. Například se počítá se značným omezením plicního oddělení v Opavě. „Částečně se to vyřeší přirozeným úbytkem. Zbytek personálu přesuneme na místa, kde budou potřeba,“ vysvětlil.

Podle prvotních plánů jednotlivých ředitelů z počátku letošního roku letos kraj očekával celkovou ztrátu okolo 190 milionů. I proto vedení kraje jmenovalo do funkce Němečka, který vede státní Fakultní nemocnici Ostrava. „Výhledem bylo katastrofické číslo. Musí nastat stabilizace, zeštíhlení provozů a racionalizace struktury. To je nevyhnutelné,“ řekl.

Podle jeho plánů, které ale teprve předloží krajskému vedení, by nemocnice měly letos ušetřit 50 milionů a jejich kumulovaná ztráta by neměla být vyšší než 70 milionů korun. V příštím roce by ztráta neměla být žádná. Němeček, který je ve funkci dva měsíce, dodal, že nyní objíždí jednotlivé nemocnice a seznamuje se se situací. Jednotlivé kroky, které doporučí kraji a ten zase ředitelům, by se měly realizovat v září.

Moravskoslezský kraj zřizuje celkem osm nemocnic. Bílovecká nemocnice je samostatnou akciovou společností. Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně chce Moravskoslezský kraj pronajmout akciové společnosti Agel. Záměr už schválili krajští zastupitelé. To se ale nelíbí šéfovi ČSSD. Bohuslav Sobotka chce proto ve středu přímo v Novém Jičíně o plánu jednat s moravskoslezským hejtmanem a stranickým kolegou Jaroslavem Palasem. Podle Sobotky záměr nekoresponduje s programovými principy strany. Nemocnice v regionech by podle Sobotky měly být „principiálně spravovány kraji“.

  • Anesteziologicko-resuscitační oddělení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2674/267303.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2657/265670.jpg