Novou lanovku na Sněžku postaví sdružení BAK Trutnov a Leitner

Pec pod Sněžkou – Stavební společnost BAK Trutnov a lanovkářská firma Leitner se podělí o stavbu nové lanovky na nejvyšší horu Česka. Vítěz nabídl ve výběrovém řízení nejnižší částku 299 milionů korun. Pokud vše půjde hladce a soutěž završí podpis kontraktu, mohla by stavba začít 1. září. Skončit by podle podmínek soutěže měla nejpozději 31. března 2014. Město Pec pod Sněžkou má na stavbu evropskou dotaci 230 milionů korun.

Stavba by měla začít pracemi, které nevyžadují odstavení lanovky. Nynější, přes 60 let stará lanovka by tak mohla být v provozu do podzimu 2012. Hlavní práce by se uskutečnily v roce 2013. Do zkušebního provozu by lanovka šla na jaře 2014.

Generální ředitel firmy BAK Dušan Čížek již dříve řekl, že stavba bude vzhledem k místu a tamním klimatickým podmínkám velmi náročná. Většina trasy je ve svažitém a těžko přístupném terénu, navíc v přísně chráněné oblasti Krkonošského národního parku. Významná část prací se bude dělat pomocí vrtulníku, jehož provoz je závislý na počasí.

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Dolní stanice se posune k parkovišti k chatě Lesovna. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Nová lanovka však bude lépe odolávat větru. Ročně lanovkou až na vrchol vyjede kolem 100 tisíc turistů.

Vedle firmy BAK podaly podle informací ČTK nabídky do soutěže ještě stavební firmy Chládek a Tintěra Pardubice a Eurovia CS. Jejich cenové nabídky byly na úrovni 327 milionů korun bez DPH. Odhadovaná hodnota stavby uvedená v zadání soutěže byla 330 milionů korun bez DPH. První tendr, který byl vypsán loni, město kvůli vyřazení všech tří uchazečů v lednu zrušilo. Pro druhý tendr město podmínky soutěže zjednodušilo. Proti původnímu harmonogramu se však termín dokončení lanovky posunul téměř o rok na konec března 2014.

Sněžka
Zdroj: ČT24