Zrušení projektu na rozšíření vojenské nemocnice přijde stát na 145 milionů

Praha - Ministerstvo obrany odstoupilo od stavebního projektu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích. Stavba nových budov v areálu nemocnice za 1,3 miliardy korun měla být pilotním PPP projektem, na němž si měl stát otestovat spolupráci se soukromým sektorem. Ministerstvo rozhodlo zrušit zakázku mimo jiné kvůli napjatému rozpočtu, i tak ale přijde stát na 145 milionů korun. Informaci přinesl zpravodajský server iHNed.cz. Definitivní konec projektu musí ještě projednat vláda. Návrh by měla dostat na stůl pravděpodobně v červenci.

„Rozhodli jsme se vládě doporučit, aby od projektu odstoupila. Hlavním důvodem bylo stanovisko antimonopolního úřadu. Varoval nás, že soutěž na projekt, který jsme museli kvůli úsporám loni pozměnit, by byla napadnutelná,“ uvedl generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita.

Firmy, které měly v nemocnici stavět, dostanou od státu 145 milionů korun. „Konsorcium trvalo na náhradě nákladů, na druhou stranu se vzdává budoucích nároků na stát nebo zadavatele,“ řekl České televizi ekonomický náměstek nemocnice Radim Šenk. V arbitráži by se totiž firmy mohly domáhat i ušlého zisku a státní kasu by to mohlo stát až miliardu.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Projekt provázely od počátku mediální spekulace o jeho předražení. Původně se totiž hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 milionů korun, v průběhu let ale jeho cena stoupla zhruba na trojnásobek. V areálu (ÚVN) se měly postavit podzemní garáže, bazén a tříhvězdičkový hotel pro rodiny válečných veteránů. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na konci minulého roku rozhodl o seškrtání projektu, celkové náklady na stavbu nových pavilonů tak měly klesnou z původních 2,9 miliardy na 1,9 miliardy.

Původní záměr odsouhlasila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Consession, v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami. Klíčovým mužem, který na její uzavření tlačil, byl Jan Fulík, náměstek tehdejšího ministra obrany Martina Bartáka.

Ministerstvo financí věří, že krach plánů v Ústřední vojenské nemocnici další spolupráci státu a soukromníků neohrozí. Budoucnost PPP projektů vidí hlavně v dopravě. Nyní žádný státní projekt neprobíhá. Svazy měst a obcí jich ale realizují desítky. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba jde především o vodohospodářské stavby a domovy pro seniory.

Vydáno pod