VV požadují posty náměstků ministrů a místa v dozorčích radách

Praha - Věci veřejné si v dodatku koaliční smlouvy vymínily, že do konce června obsadí pozice náměstků na ministerstvech zemědělství a spravedlnosti a v Lesích ČR. Do poloviny září chtějí mít své náměstky na všech ostatních ministerstvech a požadují také křesla v dozorčích radách státních a polostátních firmách. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají dokument k dispozici. Dodatek, kterým VV podmínily své setrvání ve vládě, by měl být dojednán do čtvrtka.

„Strany koalice mají nárok na zastoupení v dozorčích a správních radách státních a polostátních podniků a všech organizacích, kde probíhá politická nominace,“ píše se podle HN mimo jiné v dodatku.

U svého koaličního partnera TOP 09 se však postup Věcí veřejných nesetkává s pochopením. „Obsazení náměstků bylo dosud vždy věcí dohody příslušné strany s příslušným ministrem. Nikdo VV nebránil, aby si dohodly více náměstků. To, že s tím přichází právě teď, může vyvolávat dojem, že jim jde především o koryta,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Největší vládní strana je k VV o poznání smířlivější. „Co se týče politicky nominovaných náměstků, tak s tím nemáme problém. U dozorčích a správních rad v podnicích, kde je většinová účast státu, v tom nevidím problém už vůbec,“ uvedl HN šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. O faktickém obsazování křesel, která si vymínily VV, ale podle něj koalice ještě nejednala. Předseda VV Radek John a předsedkyně poslaneckého klubu strany Karolína Peake v úterý s HN odmítali komunikovat.

Dohoda stále nejistá

Den před vypršením termínu, do kdy chtěly Věci veřejné uzavřít jednání o doplnění koaliční smlouvy, není stále jasné, zda koaliční strany najdou dohodu o pokračování ve vládě. Vládní politici se podle všeho zatím nedohodli ani na tom, zda se do čtvrtka ještě sejdou. Kromě nejnovějších sporů o další rozpočtové škrty, zůstává nedořešená otázka zastoupení VV ve vládě.

Petr Gazdík a Zbyněk Stanjura
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK
Vydáno pod