Za pokus o upálení kamaráda půjde důchodce na 12 let do vězení

Ostrava – Třiašedesátiletý důchodce Bohumil Pelíšek má jít za pokus o upálení spícího kamaráda na 12 let do vězení. Rozhodl tak krajský soud v Ostravě. Odsouzený se k činu už dříve přiznal, dnes pouze uvedl, že přijímá trest a vzdal se práva na odvolání. Stejně se rozhodla i státní zástupkyně, rozsudek je tak pravomocný.

Odsouzený muž připustil, že chtěl známého, u kterého bydlel, zabít. Uvedl ale i to, že svým činem se chtěl dostat do vězení. „Dál nevím, co se svým životem. Ve vězení budu mít nějaké jistoty. Dostanu oblečení i jídlo,“ řekl muž, který na konci přelíčení uvedl, že s ohledem na jeho věk je pro něj jakýkoliv trest doživotním.   

Už v minulosti byl Pelíšek, který žil v bytě v Ostravě-Mariánských Horách se svou matkou, několikrát odsouzen za drobné zločiny. Do velkých problémů se dostal po smrti matky. Do bytu se totiž chtěla nastěhovat jeho sestra a on byl nucen odejít. Ještě před tím se ale loni v srpnu dvakrát pokusil byt podpálit, což se mu na druhý pokus podařilo. Pelíšek chtěl byt znehodnotit. 

Když přišel o střechu nad hlavou, pomocnou ruku mu nabídl kamarád. Společně pak nějakou dobu žili v chatce v zahrádkářské kolonii v Ostravě-Třebovicích. Podle soudu bylo jejich soužití téměř bezkonfliktní. Vše ale vyprovokovala jedna malicherná hádka. Po ní se Pelíšek rozhodl kamaráda zabít. „Využil toho, že poškozený usnul. Na podlaze rozlil benzin a chatu podpálil. Při odchodu zamknul vchodové dveře,“ uvedl soudce.   

Dodal, že majitel chatky přežil jen náhodou. Kouř ho včas probudil a muži se podařilo uniknout zadním východem. „Poškozený mohl uhořet, udusit se či se otrávit. Nestalo se tak jen shodou náhod. Rozhodovaly vteřiny či minuty,“ řekl soudce. Už krátce po činu se Pelíšek sám dostavil na policii. Přiznal se a ptal se, jak dopadl jeho kamarád. I proto mu soud uložil trest ve spodní třetině trestní sazby.