Za protest proti pochodu DSSS udělila radnice v Krupce pokuty

Krupka – Radnice v Krupce potrestala účastníky mítinku proti pochodu Dělnické strany sociální spravedlnosti resp. pouliční bohoslužby pětitisícovou pokutou. Mezi potrestanými je i kněz a jeden z organizátorů. Policie rozehnala několik set účastníků dělobuchy a nechala pravicové extremisty projít sídlištěm Horní Maršov, které obývají zejména sociálně slabí. Podle organizátorů mítinku šlo ale o bohoslužbu, kterou je možné pořádat bez ohlášení. Radnice zatím udělení pokuty oficiálně nepotvrdila.

Organizátoři se chtějí pokutám bránit právní cestou. „Jsme přesvědčeni, že jsme žádný přestupek nespáchali, proto jsme proti příkazu podali odpor. Možná jsme to ani dělat nemuseli, protože příkaz je s největší pravděpodobností neplatný kvůli výši pokut,“ uvedl jeden z organizátorů Miroslav Brož. Pokuty jsou prý vyšší než kolik správní řád umožňuje.   

Incident se stal letos 9. dubna, kdy se do cesty pochodu asi 150 pravicových radikálů postavila skupina několika set příznivců krajní levice a místních obyvatel. Před střetem se mezi shromážděnými snažili sloužit improvizovanou mši řeckokatolický a husitský kněz. Pochod DSSS byl ovšem dodatečně povolený soudem a policie se mu rozhodla udělat cestu. Když neuspěla s výzvami, po několika desítkách minut napjatého čekání dav rozehnala dělobuchy a s pomocí koní.   

Demonstrace DSSS se poté už obešla bez větších incidentů, jeden její účastník byl ale zadržen a následně i potrestán za rasistický projev. Pochod extremisté měl původně připomenout incident, který se tam odehrál o rok dříve. Dva mladí Romové tehdy brutálně zbili a zneužili dvanáctiletého chlapce.

Vydáno pod