Nová bezpečnostní inspekce dohlédne na korupci u policie

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase dnes schválil zákon umožňující vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS). Nezávislá inspekce má vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho bude ředitele inspekce jmenovat po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny předseda vlády. Inspekce by měla vzniknout od ledna 2012.

„Ze stávajících vnitřních inspekcí bude vytvořen jeden nezávislý celek, který bude mít možnost vyšetřovat trestné činy příslušníků těchto bezpečnostních sborů,“ vysvětlil předseda vlády. „Vzniká nezávislý sbor se svým vlastním rozpočtem bez možnosti ingerence ministerstev do výkonu jeho služby,“ doplnil Kubice. Inspekce má mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

Inspekce má být ekonomicky samostatná. Vládou dnes schválený zákon počítá s tím, že bude mít postavení organizační složky státu s vlastním rozpočtem. Předkladatelé počítají s ročními náklady na fungování ve výši téměř 280 milionů korun, jednorázové výdaje na vznik inspekce a její vybavení vyčíslili na skoro 46 milionů. V prvním roce fungování by tak byl rozpočet zhruba ve výši 325 milionů korun. Výdaje státu by se mohly ještě o 11 milionů korun navýšit v případě, že by bylo nutné pro inspekci pronajmout novou nemovitost. Na GIBS mají také být převedeny nemovitosti, které nyní využívá policejní inspekce.

Inspekce by prováděla zkoušky spolehlivosti

Zákon počítá s tím, že by inspekce prováděla zkoušky spolehlivosti. Podle předkladatelů má mít na starosti veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie. U celní správy a vězeňské služby by stíhala trestnou činnost všech příslušníků, u občanských zaměstnanců by šlo o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů.