ČSSD chce rozšířit trestní zákoník o nedovolené sledování lidí

Praha – Sociální demokracie navrhla vložit do trestního zákoníku nový zločin nedovoleného sledování lidí s pořizováním záznamu. Reagovala tak na kauzu sledování některých pražských politiků bezpečnostní agenturou ABL, kterou dříve vlastnil poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Pachateli by hrozil rok vězení nebo zákaz činnosti. V závažných případech až tříletý trest, potvrdil dnes novinářům stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc.

Předloha by podle něho měla postihnout situace, kdy někdo neoprávněně a v rozporu s veřejným zájmem získává o jiné osobě poznatky, a využívá u toho zařízení pro pořizování zvukového nebo obrazového záznamu. Trestné by bylo i nelegální umísťování takzvaných štěnic.

V závažnějších případech by hrozily až 3 roky

TK k zavedení nového trestného činu (zdroj: ČT24)

Až tři roky by, podle předlohy, hrozily pachatelům nedovoleného sledování mimo jiné v případech, pokud by byli členy organizované skupiny, byli by za tento čin souzeni opakovaně, nebo by sledovali lidi mladší 18 let. Do této skupiny by patřilo například i sledování svědka, znalce a tlumočníka. V zákonech je podle Tejce mezera, když ústava zakotvuje právo na soukromí, ale jedinou obranou je žaloba na ochranu osobnosti. Sociální demokraté jsou podle Tejce ochotni ve sněmovně debatovat o podobě znění novely a připouštějí případné změny.

Bárta musel před několika měsíci vysvětlovat aféru, kdy ABL sledovala v minulosti některé politiky v Praze 11 včetně někdejší starostky Marty Šorfové (ODS). Prakticky totéž se údajně dělo také v první městské části.

Vydáno pod