Škoda bude vyrábět v Číně novou kompaktní limuzínu

Praha - Škoda hodlá na čínském trhu vyrábět od roku 2013 novou kompaktní limuzínu. Vozidlo, jehož velikost se bude pohybovat mezi modely Fabia a Octavia, by mělo být pátým modelem na nejdůležitějším trhu značky. Automobilka plánuje nový model nižší střední třídy určený pro mezinárodní trhy představit příští rok a vyrábět by se rovněž měl v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Ještě letos plánuje představit malé rodinné auto a zřejmě v roce 2013 třetí generaci Octavie.

Čína představuje pro Škodu největší odbytiště. Automobilka v prvním pololetí v Číně prodala rekordních 112 tisíc automobilů vyráběných v závodě Shanghai Volkswagen.

„Pro globální růst značky Škoda hraje Čína ústřední roli. Do roku 2018 chceme naše celosvětové prodeje minimálně zdvojnásobit na 1,5 milionu vozů ročně. Rozhodující měrou k tomu přispěje rostoucí čínský trh. V této zemi jsme si pro budoucí léta vybudovali vynikající výchozí pozici a naše aktivity budeme nadále posilovat,“ uvedl předseda představenstva společnosti Winfried Vahland.

Škoda na čínském trhu působí od roku 2007. Od té doby v Číně prodala přes půl milionu vozů. Prvním modelem automobilky, vyráběným v Číně, se v polovině roku 2007 stala Octavia (Octavia Mingrui). Koncem roku 2008 přibyl model Fabia (Fabia Jingrui). Od roku 2009 vyrábí Shanghai Volkswagen třetí model pro čínský trh, vlajkovou loď značky Škoda Superb (Superb Haorui). Koncem roku 2010 pak byla podepsána licenční smlouva o výrobě modelu Yeti.

Výroba vozidel značky Škoda
Zdroj: ČT24/Škoda