Centra pro roztroušenou sklerózu nemají peníze na léčbu

Praha - Čtyři z 15 center pro léčbu roztroušené sklerózy přestaly podle informací Unie Roska přijímat pacienty na biologickou léčbu. Další tři se k tomu chystají. Příčinou je podle pacientů chybná úhradová vyhláška, centra dostávají peníze jako loni, pacientů ale přibylo. Podle center za vše mohou zdravotní pojišťovny. Ty se brání, že chyba je na straně nemocnic, nevyužívají prý úhrad tak, aby jim zbývalo na všechny potřebné pacienty. Roztroušená skleróza se vyléčit nedá, biologická léčba ale oddálí invaliditu.

„Stop stav pro nasazování biologické léčby je v centru ve Všeobecné fakultní nemocnici, kde čeká 33 pacientů, a ve Fakultní Thomayerově nemocnici, kde jich čeká 11,“ popsal situaci v Praze prezident Unie Roska Karel Hrkal. Léčit prý nemohou ani v Nemocnici Teplice. K vyhlášení stop stavu se podle Hrkala chystají centra v Brně-Bohunicích a v Ostravě.

Informace pacientských organizací potvrdila lékařka z centra ve Všeobecné fakultní nemocnici Dana Horáková. „V současnosti skutečně nemůžeme přijímat nové pacienty, na čekací listině jich máme 33. Vyčerpali jsme paušál. V pátek má být jednání mezi naší nemocnicí a pojišťovnami, kde se má dohodnout další postup,“ řekla.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně by se na specializovaná centra neměl nemocniční paušál vztahovat, jsou placena zvlášť. Mluvčí má informace, že jednání mezi pojišťovnami a centry ještě nebyla uzavřena. Ministerstvo do nich ale nemůže zasahovat, legislativa mu to neumožňuje. „Připravovaná legislativa dá státu pro následující roky větší možnost pojišťovny usměrnit,“ řekl mluvčí.

Pacienti se obávají, že skončí na vozíku

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod kritiku ze strany center odmítl. Centra podle něj dostávají zálohy podle objemu léčby roku 2010. „Jakmile nemocnice předají všechna data k vyúčtování poskytnuté péče za rok 2010, aktualizujeme úhradové podmínky pro rok 2011 tak, aby péče minimálně v rozsahu roku 2010 byla zajištěna,“ řekl.

V Česku je zhruba 18 000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Obávají se, že když se jejich léčba bude oddalovat, zhorší se jim zdravotní stav rychleji a oni skončí na vozíku. Výhodnost léčby přitom dokládají propočty, podle nichž náklady na pacienta v počátečním stadiu nemoci při podání biologické léčby jsou za rok 280 000 korun, na pacienta s těžkým postižením 710 000. Tomu už se navíc biologická léčba nepodává, protože v pokročilejším stadiu neúčinkuje.

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, které bývá zjištěno nejčastěji mezi 20. a 40. rokem věku. Častěji postihuje ženy. Vyléčit se nedá, biologická léčba ale oddálí invaliditu. „Proto je nutno zahájit léčbu co nejdříve, v raném stadiu je nejúčinnější,“ shrnul Hrkal.