V červenci si slunečných dnů moc neužijeme

Praha – Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se v červenci slunce objeví na obloze jen zřídka, většinou má být zataženo s občasnými přeháňkami a bouřkami. Ani teploty nebudou příliš vysoké, po většinu měsíce nepřesáhnou 27 stupňů Celsia. Tropické třicítky by měly přijít až ve třetí dekádě. Celkově by měl být červenec teplotně a srážkově slabě nadprůměrný.

Začátek prázdnin přinese nezvykle chladné počasí, rtuť teploměru se bude přes den pohybovat mezi 15 až 21 stupni. Obloha bude zatažená a na většině území občas zaprší, ojediněle se objeví i letní bouřky. Ani noční teploty nebudou příliš přát spaní pod širákem, po západu slunce se může ochladit na pouhých osm stupňů Celsia. Mírné oteplení by mělo přijít na konci příštího týdne, kdy bude přes den až 28 stupňů, v noci pak do 15 stupňů.

Ani období od 10. do 20. července nepřinese slunečné počasí. Podle ČHMÚ má většinou pršet, občas se objeví bouřka. Polojasno bude jen přechodně, pak se teploty vyšplhají až k 29 stupňům. Jinak má být mezi 21 až 27 stupni Celsia, v noci mezi 16 až deseti stupni.

Pro posledních deset dní v červenci meteorologové předpovídají proměnlivý charakter počasí, stále častěji ale bude ubývat oblačnost. Jinak ale bude počasí víceméně kopírovat předchozí dny, tedy oblačno s občasným deštěm a bouřkami. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 28 stupňů, koncem měsíce by mohly přijít tropické třicítky. Pranostika na 26. července přitom říká Svatá Anna, chladna zrána.