V Česku budou cvičit američtí i afghánští piloti vrtulníků

Praha – Česko zatím hledá způsob, jak se zapojit do vojenské spolupráce s USA, poté, co padla možnost, že se v Brdech vybuduje radar protiraketové obrany. Podle informací ČTK z diplomatických zdrojů by měl být jedním z hlavních projektů výcvik zahraničních pilotů vrtulníků na českém území. Kromě amerických letců by se měli zapojit např. piloti z Afghánistánu. Spojené státy se přitom na výcvik afghánské armády zaměřují proto, aby mohly brzy stáhnout své jednotky z neklidné asijské země. Afghánci pak přeberou zodpovědnost za vlastní obranu.

Češi už afghánské piloty vrtulníků ruské výroby cvičí přímo v Afghánistánu. „Budeme je cvičit nejen v pozemní přípravě, ale i v té letecké, zde na území České republiky,“ uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Výcvik pilotů ovšem není podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) náhradou za odstoupení od plánu na české zapojení do protiraketové obrany. „Rozhodně to není žádná náhražka, to je normální záležitost,“ podotkl ministr po setkání s vojáky na pražském vrchu Vítkově.

Okolnosti výcviku amerických a afghánských pilotů na letišti v Pardubicích by měla řešit smlouva mezi státním podnikem Letecké opravny Malešice (LOM) a americkou firmou Honeywell. Podle informací ČTK nebyl kontrakt zatím podepsán. Pokud se tak stane, měl by výcvik zřejmě začít ještě letos a trval by do konce příštího roku. Za tu dobu by pardubický výcvik absolvovalo na 240 lidí. Letos by měli mít k dispozici tři vrtulníky Mi-17, příští rok pak ještě jeden navíc. Honeywell má prý dokonce ve městě zajištěnou spolupráci s firmou, která dokáže poskytnout tlumočníky z jazyků, jimiž se mluví v Afghánistánu.

Město si od přítomnosti zahraničních vojáků slibuje podpoření místního průmyslu a služeb v oblasti ubytování, stravování a podobně. Zároveň může podobný projekt vést k nárůstu zájmu o letecký výcvik ve městě.