Dva vědci dostali od Akademie věd 60milionovou prémii

Praha - Akademickou prémii v celkové výši 60 milionů korun si dnes odnesli dva špičkoví čeští vědci. Fyzikální chemik Martin Hof a expert na fotoniku Jiří Homola použijí peníze na výzkum. Prestižní ocenění dnes v sídle Akademie věd převzali z rukou šéfa akademie Jiřího Drahoše. Ten o přidělení ceny rozhoduje spolu s odbornou komisí, prémií chce akademie podpořit vynikající vědce a jejich týmy. Oba ocenění budou dostávat pět milionů korun ročně, a to po dobu šesti let.

Mezinárodní tým profesora Hofa (1962) z Ústavu fyzikální chemie AV sleduje, jak se označené molekuly pohybují v živých buňkách. Mimo jiné se takto snaží vysledovat znaky, které odpovídají určité nemoci. Výzkum tak může pomoci například při zkoumání Alzheimerovy choroby. Hof plánuje použít finance na zlepšování fluorescenčních technik, jejich výsledky budou pak dále použitelné v biofyzice a biologii. „Ačkoliv si většinu přístrojů sestavujeme sami, je potřeba investovat do nákupu jednotlivých komponent, například laserů, části detektorů, optických součástek či částí mikroskopu,“ vysvětlil. Kromě vybavení laboratoří chtějí také rozšířit vědecký tým o dva až tři mladé badatele.

Akademická prémie pro docenta Homolu (1965) z Ústavu fotoniky a elektroniky AV bude využita na výzkum biosenzorů. „Ty umožňují rychlou a extrémně citlivou detekci biologických látek, což významně napomáhá lékařské diagnostice a kontrole kvality potravin,“ uvedl. V příštích letech by se chtěl věnovat výzkumu takzvaných plasmonických nanostruktur pro optické biosenzory budoucnosti.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Prémie jdou z rozpočtu Akademie, o jejich udělení rozhoduje Drahoš spolu s komisí předních českých i zahraničních odborníků. Prémie je určena vědeckým osobnostem, které už založily vědecké školy a patří ke špičkám svého oboru doma i ve světě. „Smyslem ocenění… je finanční podpora našich badatelských kapacit a vytváření takových podmínek, v nichž by mohly lépe rozvinout svůj potenciál ve prospěch Akademie věd a celé české vědy,“ zdůraznili zástupci akademie.

Výzkum
Zdroj: ČT24