Dobeš a Peake budou novými členy vlády

Praha - Novým ministrem dopravy se zřejmě stane pražský manažer Věcí veřejných Pavel Dobeš. Místopředsedkyně VV Karolína Peake řekla, že Dobeš spolu s ní půjde v pátek ráno na Pražský hrad, kde by je měl prezident Václav Klaus jmenovat novými členy vlády. Peake se stane vicepremiérkou a předsedkyní Legislativní rady vlády, Dobeš se ujme úřadu, který opustil nestranický ministr Radek Šmerda. Personální změny ve vládě dohodli lídři koaličních stran. Klausův mluvčí Radim Ochvat potvrdil, že prezident bude ráno jmenovat nové ministry.

O tom, že je jmenovec ministra školství za VV Josefa Dobeše horkým kandidátem na post ministra dopravy, se spekulovalo už od odpoledne. Právě nad tímto postem ale zůstal po odpolední dohodě koaličních lídrů na pokračování vlády jediný otazník. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci jméno nového ministra nepotvrdil a řekl jen, že s kandidátem bude jednat. S Dobešem se pak sešel na Úřadu vlády. Nečas ani zástupci VV ale schůzku bezprostředně po jejím skončení nekomentovali.

Peake večer potvrdila informace o tom, že jmenovaní nových ministrů na Hradě by se mělo odehrát v pátek ráno. „Faktem je, že zítra na to jmenování jdeme společně,“ řekla na dotaz, zda ji na Hrad doprovodí i Dobeš. Setkání kandidáta VV s Nečasem podle ní byla „normální poznávací schůzka“. „Personálie nejsou jediná věc, ale myslím, že se nám podařilo vybudovat nějakou pozici,“ komentovala to, že se VV podařilo prosadit svého člověka na ministerstvo dopravy.

Devětadvacetiletý pražský manažer VV Pavel Dobeš je označován za blízkého spolupracovníka někdejšího ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty. VV v dubnu souhlasily s tím, že Bártu na ministerstvu dopravy nahradí jeho náměstek Šmerda. Nyní ale požadovaly, aby měly na dopravě svého straníka. Nečas se Šmerdy zastal a pochválil ho za jeho ministerskou práci. Připustil ale, že nominace ministra dopravy je podle koaliční smlouvy na VV.