Na vnitru končí poslední náměstek z Johnovy éry

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice zrušil post náměstka pro mezinároní vztahy, na ministerstvu tak končí i poslední muž z éra Radka Johna Viktor Čech, uvedly Lidové Noviny. Vedení rezortu se tak kompletně obměnilo během dvou měsíců, Kubice přitom při nástupu do funkce avizoval, že žádné čistky nechystá. Čech navíc skončil i jako policejní ombudsman, samotná funkce se ale neruší. „Po podrobné analýze a vyhodnocení funkce ombudsmana jsme dospěli k závěru, že tento post není zatím potřeba rušit. Pan Čech dostal nabídku ujmout se samostatné funkce ombudsmana policie, kterou však neakceptoval,“ uvedla mluvčí ministerstva Denisa Čermáková.

Kubice krátce po svém nástupu na ministerstvo odvolal náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France. Poté skončil i náměstek pro veřejnou správu František Vavera. V den, kdy se Kubice ujímal úřadu, odešel také Michal Moroz, náměstek pro strategie a koncepce. 

Místo nich přivedl bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na ministerstvo bývalého detektiva ÚOOZ Jaroslava Hrušku, který je náměstkem pro vnitřní bezpečnost. Také ředitel odboru interního auditu a supervize Petr Plaňanský dříve pracoval v ÚOOZ, personální odbor ministerstva pak vede bývalý šéf policejní inspekce Zdeněk Pelc.