V Libereckém kraji hrozí o víkendu extrémně silné srážky

Praha – Česko o víkendu zasáhne vydatný déšť, kvůli kterému vystoupají řeky v severní polovině republiky a na Vysočině až na nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může na některých místech spadnout až 80 milimetrů srážek. Pršet přitom má i příští týden, počasí by se ale mělo postupně uklidňovat. Odpoledne meteorologové upřesnili, že bude pravděpodobně nejhorší situace v Libereckém kraji, kde hrozí extrémně silné srážky - upozornění platí od soboty 17:00 do konce víkendu.

Velmi vydatný déšť a vysoký stupeň nebezpečí je ve stejném období vyhlášen i pro kraje Pardubický, Královehradecký a Ústecký. Nízký stupeň nebezpečí pak platí pro kraje Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský, Olomoucký a Vysočinu.

„Nejvyšší srážkové úhrny do nedělního rána očekáváme v oblasti Jizerských hor, Krkonoš, Orlických hor a Beskyd, a to kolem 40 až 60, ojediněle až 80 milimetrů. Do pondělního rána připadne dalších asi 40 milimetrů srážek,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Ten také upozornil, že se očekává vzestup hladin řek, většinou na 1. až 2. stupeň povodňové aktivity, menší toky ale mohou dosáhnout i stupně nejvyššího.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují i před silným větrem. Na severu Čech bude jeho rychlost v nižších polohách dosahovat až 20 metrů za sekundu a na horách ještě o pět metrů více. Kvůli tomu hrozí, že budou hlavně na podmáčených svazích padat stromy.

Už včera zasáhly východ republiky silné lijáky, nejvíce srážek zaznamenaly Žermanice, kde spadlo 96 milimetrů. Velká voda už má také na svědomí jednu oběť, rozvodněný potok Trnávka na Zlínsku včera stáhl pod hladinu muže, jeho tělo dnes objevili záchranáři asi 300 metrů od místa neštěstí. Policie ještě čeká na definitivní potvrzení totožnosti.