Ředitel IKEM se přihlásí do výběrového řízení na nového ředitele

Praha - Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) docent Jan Malý se přihlásí do výběrového řízení, které ve čtvrtek vypsal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na post nového ředitele. Sdělil to dnes novinářům. Před televizními kamerami pak doplnil, že se ještě rozmyslí. Urážejí ho prý podmínky konkurzu, kde se od uchazeče požaduje magisterské vzdělání. Malého kritizovala média za to, že pod jeho vedením bylo hospodaření IKEM neprůhledné, poukazovala i na nepřiměřené majetkové poměry managementu.

Malý na tiskové konferenci uvedl, že respektuje rozhodnutí svého nadřízeného, kterým je ministr, je ale přesvědčen, že jeho tým je úspěšný. Vedení IKEM dnes na datech doložilo, že hospodaření IKEM za pět měsíců letošního roku skončilo ziskem 114 milionů korun. Trvale ziskové je prý od roku 2007, kdy je Malý ředitelem. Na předchozí roky zadá hloubkový audit. „Nikdy jsem si nemyslel, že tu budu před vámi stát jako malý capart. Malý jsem a budu až do smrti, ale capartem nikdy ne. Tu radost nikomu neudělám,“ prohlásil emotivně Malý. Vypsání konkurzu na ředitele úspěšného zařízení, které má úspěchy léčebné i ekonomické, si vysvětluje tím, že IKEM „někomu něco udělal“. Malý podle svých slov konkurzy podporuje, všichni z vedení IKEM kromě něj výběrovými řízeními prošli.

Ředitele podporuje management i personál IKEM. Sestry napsaly ministrovi dopis na jeho podporu. Odpověď nedostaly. Desítky zaměstnanců přišly dnes na tiskovou konferenci podpořit ředitele osobně.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministr vysvětlil výběrové řízení tím, že chce „personálně stabilizovat IKEM a získat pro něj novou legitimitu“. K vypsání konkurzu řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň, že je to právo ministra. „Zadání podmínek pro uchazeče je naprosto standardní jako každé jiné, stejně byli vybíráni i jiní ředitelé,“ řekl mluvčí k podmínce magisterského vzdělání. Zdůraznil, že ředitel Malý nebyl odvolán. Nadále IKEM řídí. Přihlášky do výběrového řízení se podávají do 15. srpna. Podle Malého nemělo ministerstvo k jeho práci „nikdy žádné výhrady“. Podle zdroje ČTK ale delší dobu komunikace mezi ministrem a Malým vázla.

Média označila za problematickou například čtyřletou zakázku na nákup speciálního zdravotnického materiálu. Získala ji neznámá firma bez zaměstnanců Kardioport, podle Hospodářských novin v její kanceláři nikdo nesedí, nelze na ni najít telefon, nemá webové stránky a oficiálně podniká v nemovitostech. Zakázku prověřil antimonopolní úřad. Neshledal pochybení, stejně jako v dalších sedmi prověřovaných kauzách „udání“ na IKEM. Podle dat, jež dnes dostali novináři, ušetří IKEM letos díky tendrům 50 milionů - dá je na zlepšení péče o pacienty. Ani v době úspor v celém resortu neomezuje péči, počty pacientů i operací naopak rostou.

IKEM se dostal na přední stránky novin také kvůli nejasnostem kolem mnohamilionových majetků svých manažerů. Psalo se o něm i v souvislosti s údajným plagiátem vědecké práce dvou jeho pracovníků, opsat ji měl uchazeč o místo šéfa transplantační chirurgie Jiří Froněk. Ředitel ho jmenoval poté, co nařčení vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci. Froněk byl obviněn z toho, že opsal práci mladých vědců Ivana Matii a Petra Baláže na téma transplantace tenkého střeva u potkanů. Nelze prý však mezi oběma pracemi odlišit, která je původní.

Jan Malý
Zdroj: ČT24
Vydáno pod