Nový obchvat Třemošné má být uzavřen

Třemošná (Plzeňsko) - V úterý otevřený obchvat Třemošné na Plzeňsku má být uzavřen. Předběžné opatření vydal obvodní soud pro Prahu 4, uvedl to server Novinky.cz s odvoláním na informace občanského sdružení Orlík Třemošná. Ředitel plzeňské ŘSD Zdeněk Kuťák ještě oficiálně žádné soudní rozhodnutí nedostal. Už ve zkušebním provozu se ale také ukázalo, že obchvat má řadu zásadních nedostatků. Kromě hluku na něm došlo také k řadě dopravních nehod s lehčími i těžšími následky.

„Pět let jsme na problémy jako občané upozorňovali a dva roky jako občanské sdružení. Nikdo nás ale neposlouchal: ŘSD, Plzeňský kraj - odbor dopravy, hygiena, obec. Bohužel to jinak nešlo, to je poslední možný krok, ke kterému nás ostatní dohnali,“ doplnil Václav Týzl z uvedeného sdružení, které požaduje instalaci protihlukových stěn. To ŘSD odmítá. Obchvat má podle Týzla navíc nebezpečnou křižovatku a hyne na něm zvěř.

Ředitele plzeňské ŘSD Kuťáka zarazilo, že stejný soud už v dubnu jednou návrh občanského sdružení na předběžné opatření zamítl. „Teď měl stejný soud, i když jiný soudce, vydat opačné rozhodnutí. Počkáme, jestli ho dostaneme oficiálně, poradíme se s právníky, jak dál jednat,“ uvedl.

Pětitisícová obec Třemošná, kterou procházela nebezpečná dopravní tepna z Plzně na Most, se dočkal čtyřkilometrového obchvatu po 30 letech čekání. Stavba, která trvala tři roky, přišla včetně DPH na 921 milionů korun, 85 procent nákladů poskytla Evropská unie z operačního programu Doprava.