Budou nové pokutové bloky – odolnější proti falšování

Praha – Pokutové bloky budou odolnější proti machinacím, změna zřejmě přijde už s počátkem roku 2012. Jak zjistila Česká televize, ministerstvo vnitra se s policií dohodlo, že bloky budou propisovací. Kopie by tak měla – na rozdíl od nynější praxe – do posledního písmenka odpovídat vyplněnému originálu. Úřady tak reagují na stížnosti řidičů, kteří tvrdili, že policisté bloky dodatečně upravovali.

Stávající pokutové bloky jsou dvoudílné, policisté obě části – tu pro úřad a tu pro řidiče – vyplňují zvlášť. Případné dodatečné změny je potom těžké odhalit. Tomu má zabránit nová podoba bloků. „Budou propisovatelné jako například příkaz k úhradě v bance. To znamená, že už nebude tak snadné je falšovat,“ popsal mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Aby bylo možné zabránit falšování, stačí jenom drobná úprava. „Díl A by zůstal totožný, ale byla by kopie, kterou by získal přestupce,“ upozornil ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Jedna věc se přesto změní a vypisování pokut se tak může výrazně zrychlit – na blocích už nebudou předtištěná čísla určující výši pokuty. Například blokový trest ve výši 2 500 korun zatím musí policisté vyplnit například na pět 500korunových bloků. Pokud se povede zavést nové bloky, postačí jenom jeden. „Tato praxe je běžná v zahraničí, takže si myslím, že je dobré opustit starý trend,“ uvedl Leoš Tržil.

Policie na změnu tlačí, chce ji už od nového roku – bez ohledu na to, kolik nepoužitých tiskopisů by se muselo skartovat. Státním úřadům se to však příliš nelíbí. „Je otázkou, zda nezvážit z hospodářského hlediska stanovení přechodného období kvůli vyčerpání starých bloků,“ podotkl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Vydáno pod