Masivní slučování škol se všude nekoná

Praha – Mělo to být velké slučování a rušení středních škol v celém Česku. Zhruba ze 1 400 zařízení plánovalo ministerstvo školství zrušit či sloučit asi 20 procent. Zatím to vypadá, že to bude nejvýš desetina. Nejčastěji se s nedostatkem žáků potýkají odborná učiliště a střední odborné školy. Právě jich se slučování a rušení týká nejčastěji.

K omezování počtu škol vedou nejen klesající počty dětí a poloprázdné třídy, ale i úspory. Konkrétně se úsporná opatření měla týkat alespoň 280 z nich. Po půl roce je ale jasné, že konečné číslo bude zhruba o polovinu nižší. „V některých krajích se to může blížit až k těm dvaceti procentům, někde to ale bude jedno až tři procenta,“ potvrzuje náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Mezi regiony, ve kterých se počty škol radikálně snižují, patří Zlínský, Ústecký, Moravskoslezský nebo Plzeňský. Konkrétně v Moravskoslezském kraji během tohoto roku sloučili šestnáct škol do sedmi, jiné se budou rovnou rušit. Podobné je to i v Plzeňském kraji, kde se deset škol sloučí do pěti. „Demografická křivka je prostě daná, mladí lidé v současnosti nejsou. Sanovat krajskými finančními prostředky školská zařízení, kde nebudou žáci, je neekonomické,“ uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Dobeš v některých krajích narazil

V Humpolci se proti slučování dvou gymnázií postavili studenti i rodiče a donutili vedení Vysočiny ustoupit. Některé kraje na plán ministra nepřistoupily vůbec, změny neplánují například v Karlovarském a Středočeském kraji. Ve středních Čechách naopak přibude jedno gymnázium, a to v Hostivici, kde žije současný hejtman David Rath. Jeho úřad tvrdí, že v kraji je dostatek obyvatel, a tak není nutné jakoukoli optimalizaci provádět.

David Rath
Zdroj: ČT24