Opakované volby patům často nepomohly

Praha – Opakované volby do obecních zastupitelstev, které v sobotu proběhly na 24 místech, skončily podle očekávání – většinou vyhrála sdružení nezávislých kandidátů nebo lokální uskupení. Výsledky se ale často nelišily od podzimních voleb. Lidé přitom většinou šli k volbám proto, že se zastupitelstvo vzešlé z podzimních voleb rozpadlo kvůli sporům. Zda si začnou zastupitelé, kteří vesměs byli potvrzeni ve funkcích, lépe rozumět, ukážou až následující měsíce. Přesné výsledky opakovaných voleb zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz.

Vysoká účast podtrhla výhru nezávislých

Volební účast byla ve většině obcí, kde lidé opakovaně vybírali členy zastupitelstev, vysoká, často přesáhla 75 procent. Ve Zbinohách na Jihlavsku přišlo volit téměř 92 procent, ve vysočinské Věžnici 69 procent. V obou obcích zvítězila místní sdružení nezávislých kandidátů – zbinožská Strana veřejných zájmů, resp. věžnické SNK.

Ještě více voličů než ve Zbinohách přišlo rozhodnout v Hnačově na Klatovsku, účast přesáhla 94 procent. Nejmenší část občanů (45,9 procenta) dorazila k urnám v obci Skřipel na Berounsku. Ta byla jedním z míst, kde o místa v zastupitelstvu usilovali zástupci některé z parlamentních stran. ČSSD ale získala jenom jednoho z pěti zastupitelů, zbytek obsadili zástupci SNK.

Z parlamentních stran bylo nejúspěšnější hnutí Starostové a nezávislí. Z jeho 13 kandidátů uspělo sedm, nejvýraznější byl jejich úspěch v Sušicích na Uherskohradišťsku. Sociální demokraté dostali mezi zastupitele šest ze 14 kandidátů. Zvítězit se jim podařilo v obci Koleč na Kladensku, kde obsadí pět ze sedmi zastupitelských křesel. Obdobně skončila ODS, z jejích 13 kandidátů zasedne v zastupitelstvech pět. Jedno křeslo získal zástupce této strany v Třebestovicích na Nymbursku, další čtyři usednou v zastupitelstvu Sedlečka u Soběslavě, kde je doplní jeden zástupce parlamentní KSČM.

V dalších obcích kralovali nezávislí kandidáti sjednocení v různých sdruženích. Místy o hlasy usilovaly i kandidátky s neobvyklými názvy – například v Žákovicích na Přerovsku vyhráli těsně Sportovci a příznivci fotbalu nad seskupením Je stále co zlepšovat.

Vydrží staronová zastupitelstva?

O vítězství v Moravskoslezském Kočově se podělila sdružení Přidejte se k nám-SNK a Kočov – Naše obec. V semičlenném zastupitelstvu budou mít po třech členech, ačkoli Přidejte se k nám získalo 40,7 procenta, jeho konkurent 37,4 procenta hlasů.

Případ Moravskoslezského Kočova ukázal, že opakované volby nemusí pomoci s řešením politického patu. Občané obce museli sestavit nové sedmičlenné zastupitelstvo poté, co z původního sboru rezignovaly tři členky ze strany Přidejte se k nám-SNK. Nedařilo se jim dohodnout s dalšími třemi zastupiteli na rozdělení funkcí ve vedení obce.

Nové zastupitelstvo je však s jednou výjimkou stejné jako to předchozí. Situace se tak může snadno opakovat. „Myslím, že z naší strany by měl být místostarosta. Zkoušeli jsme to tehdy, ale nešlo to,“ řekla zastupitelka za Přidejte se k nám-SNK Hana Süssová.

Velmi vyrovnané byly výsledky v deseti obcích, kde opakované volby proběhly.

Kde se volilo

Středočeský kraj: Koleč, Křešín, Malíkovice, Řitonice, Krňany, Skřipel, Vinaře, Kanina, Třebestovice

Jihočeský kraj: Paračov, Sedlečko u Soběslavě, Vrbice, Nové Hutě

Plzeňský kraj: Hnačov, Třebčice, Lisov

Pardubický kraj: Přelovice

Vysočina: Věžnice, Zbinohy

Jihomoravský kraj: Sentice

Olomoucký kraj: Řídeč, Žákovice

Moravskoslezský kraj: Moravskoslezský Kočov

Zlínský kraj: Sušice

Vydáno pod