Lidé si půjčují na bianko směnky, riziko je extrémní

Praha – Úvěrové firmy objevily nový způsob, jak vyzrát na zájemce o půjčku. Poté, co se ministerstvo spravedlnosti zaměřilo na rozhodčí doložky, začaly půjčovat oproti nevyplněné směnce. Stovky zoufalých lidí, často s velkými dluhy, bianko směnku podepsaly, aniž by měly jakoukoli kontrolu nad tím, kolik budou muset nakonec zaplatit.

V zoufalství podepisují lidé prázdné směnky například ve chvíli, kdy potřebují vyřešit několik starších úvěrů. Úvěrové firmy díky bianko šeku nemají žádné omezující podmínky a nežádají záruky. „Byl jsem v té době v takové situaci, že jsem byl rád, že mi někdo vůbec ty peníze poskytne. Dali mi podepsat prázdný papír, nebylo tam datum, bylo to bez ničeho. Jinak by mi ten úvěr nedali,“ popisuje osobní zkušenost pan Rostislav.

Rychlost, jednoduchost a žádné otázky jsou hlavními lákadly firem, které půjčky na směnku nabízejí. Ti, kdo podlehnou, si rizika často neuvědomují, například to, že za jednu půjčku mohou zaplatit dvakrát a často i mnohonásobně víc. Nad výslednou částkou totiž úplně ztrácejí moc. Co pak majitel napíše na prázdnou, ale podepsanou směnku, je už jenom na něm. „Klient splácí úvěr, splatí ho možná i exekučně, ale po několika letech se objeví směnečný věřitel a chce platit ještě jednou z vlastnictví té směnky. Vezmu si tak úvěr na 10 tisíc a může se mi stát, že splácím směnečný úvěr na 150 tisíc,“ varuje ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Člověk přijde o majetek včetně nemovitostí

Úvěrové firmy navíc směnky často přeprodávají dalším společnostem, které se zaplacení domáhají soudně. Pak už je obrana dlužníka proti částce na směnce prakticky nemožná. Jen Městský soud v Praze teď řešil asi 400 takových případů. „Jestli ta směnka má veškeré formální předpoklady, tak vydáme směnečný platební rozkaz, a pokud nejsou podány námitky, tak se stane pravomocným a je exekučním titulem. Může tak dojít k zabavení majetku včetně nemovitostí,“ potvrzuje nepříjemnou pravdu pražský směnečný soudce Radim Novotný.

Situaci začíná řešit ministerstvo spravedlnosti. „Během měsíce července a srpna by mohla proběhnout diskuze na úrovni odborníků, zda vůbec a případně v jaké podobě je možné vyloučit či omezit bianko směnky u sjednávání spotřebitelských úvěrů,“ přislíbil ministr Jiří Pospíšil. Pokud odborníci najdou cestu, jak bianko směnky omezit, začalo by se na nové úpravě pracovat zřejmě během letošního podzimu.