Začátek prázdnin na silnicích nepřežilo sedm lidí

Praha – První dny prázdnin nebyly na českých silnicích tak krvavé jako loni, nedělní statistika však naznačila, že by se situace mohla o nadcházejících svátcích ještě zhoršit. Zatímco v prvních dvou červencových dnech se stalo po jedné smrtelné dopravní nehodě, neděli nepřežilo hned pět lidí. Loni během pátku a čtyř volných dnů – víkendu následovaného dvěma svátky – zahynulo na silnicích 26 lidí. Z nich 19 přišlo o život během pátku, soboty a neděle.

K letošní nedělní tragické statistice přispělo i deštivé počasí, část nehod se stala na kluzké mokré vozovce. Kromě řidičů umírali i chodci. Statistika mohla být ještě horší, od soboty se staly hned tři nehody na železničních přejezdech. Při nich se však nic nestalo ani unáhleným řidičům, ani cestujícím ve vlacích.

Bezstarostná jízda ve špatném počasí byla příčinou jediné sobotní smrtelné nehody, která se stala po deváté hodině večer v Dolní Řasnici na Liberecku. Řidič octavie dostal na mokré vozovce smyk, narazil do stromu a na místě zahynul. Podobný průběh měla také havárie v Martiněvsi na Litoměřicku, kde do stromu narazila felicie, když vyjela z mokré silnice. Také její řidič zemřel. Bez obětí na životech, ale s těžkým zraněním skončil další náraz auta do stromu, když na rychlostní silnici R4 usnula řidička astry a vyjela z vozovky. Zranění utrpěl její spolujezdec.

Dva řidiči v neděli zemřeli při čelních srážkách. Střet s autobusem nepřežil řidič favoritu na hlavním tahu z Lovosic do Teplic, při srážce dvou osobních aut na státní silnici mezi Českými Budějovicemi a Táborem zemřel jeden člověk, další dva byli zraněni. Odpoledne havaroval v Úsilném na Českobudějovicku sedmasedmdesátiletý řidič. Po převozu do nemocnice zemřel, zatím však není jasné, zda v důsledku zdravotních problémů, nebo na následky dopravní nehody.

O život přišli také dva chodci. Dvacetiletý mladík, který zemřel v noci na neděli v Darkovicích na Opavsku, zřejmě vlastně chodcem nebyl, protože z neznámých důvodů ležel na silnici, kde ho přejelo osobní auto. Velmi tragické následky měl manévr opilého osmnáctiletého řidiče z Popelína na Jindřichohradecku, který – rovněž v noci – couval a u toho nabral kolemjdoucího muže. Narazil ho na plot a usmrtil.

Vydáno pod