Peake si začala vybírat spolupracovníky pro boj s korupcí

Praha – Nová vicepremiérka a budoucí šéfka legislativní rady vlády i vládního výboru pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) si začala vybírat nejbližší spolupracovníky. Do svého týmu si prý chce přivést několik lidí, kteří se protikorupční problematikou zabývali na ministerstvu vnitra, určitě to ale nebude Michal Moroz, kterého odmítl premiér Nečas už v květnu, kdy si ho vytipoval předchůdce Peake Radek John.

Peake zatím nechtěla konkrétní jména uvést s tím, že o nich nejdřív musí hovořit s premiérem Petrem Nečasem (ODS). V části své agendy, která se týká legislativní rady vlády přitom žádné zásadní změny nechystá. Jako svého místopředsedu v radě už nominovala Petra Mlsnu, který stejnou pozici zastával dosud, tedy v době, kdy radu vedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. 

„V oblasti boje s korupcí ale začínáme na úplně zelené louce. Tam není ani náměstek, ani lidi. To musím nově obsadit, tím se teď zabývám,“ uvedla Peake. Logické by podle ní bylo převzít odborníky, kteří se bojem s korupcí zabývali na ministerstvu vnitra. „Tam byl příslušný odbor zrušen. Byli to lidé, kteří psali strategii boje proti korupci, sledovali to plnění. Byla bych ráda, kdybych mohla využít jejich zkušeností,“ poznamenala. 

Bojem s korupcí se na vnitru za úřadování ministra a předsedy VV Johna zabýval tým vedený právě Michalem Morozem. Ten poté, co John musel z vnitra odejít a získal křeslo „protikorupčního vicepremiéra“, počítal s tím, že bude ve své práci pokračovat právě v tomto novém týmu místopředsedy vlády. Proti Morozovi jako zaměstnanci Úřadu vlády, kam formálně spolupracovníci vicepremiérů spadají, se ostře postavil premiér Nečas. 

Vláda by vicepremiérku měla formálně řízením legislativní rady i protikorupčního výboru pověřit na svém zasedání příští týden. Právě na něm by chtěla formálně zřídit i týmy spolupracovníků. „Ráda bych postupovala co nejrychleji,“ vysvětlila.