Poslanci se sejdou ještě za týden kvůli reformám a reklamě na ČT

Praha - Poslanci se kvůli vládní reformě zdravotnictví a důchodového systému sejdou mimořádně v úterý 12. července. Schůzi sněmovny dnes svolala její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) na žádost koaličních poslanců. Podle dosavadních informací by měla schůze trvat do středy 13. července. Další mimořádná schůze sněmovny se zatím předpokládá až koncem srpna.

Na červencové schůzi by poslanci měli také schvalovat novelu zákona o České televizi, která mění pravidla pro vysílání reklamy v ČT. Měli by schvalovat i novelu zákona o veřejných zakázkách, která zpřesňuje zadávání zakázek v obraně a bezpečnosti. Do prvního čtení vláda předložila mimo jiné návrh nového zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Zdravotnictví a důchody

V rámci reformy zdravotnictví poslala vláda do prvního čtení ve sněmovně zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Platit by měly od ledna příštího roku. Změní se tak například podmínky pro umělé oplodnění, sterilizaci a pravidla pro záchrannou službu. Zákon dá záchranářům například právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc.

Vládní reforma důchodů počítá s tím, že ve druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Reformní zákony poslanci projednají v prvním čtení. Poté je dostanou k projednání sněmovní výbory. Druhé čtení a závěrečné schvalování se odehraje až na některé následující schůzi. Další mimořádná schůze se podle dostupných informací předpokládá kolem 30. srpna.

Ministr Leoš Heger
Zdroj: ČT24