ČSSD: Státní maturita má být předstupněm a vycházet z učiva

Praha – Společné státní maturity by podle ČSSD měly tvořit pouze testy z českého jazyka, cizího jazyka a matematiky, vycházející z učiva středních škol, a nikoliv ověření čtenářské gramotnosti či studijních předpokladů. Tato společná část by navíc měla být vstupní podmínkou pro vlastní profilovou část maturit na konkrétních školách. Ústy stínového ministra školství Marcela Chládka tak sociální demokraté nesouhlasí s podobou nedávno proběhlých maturitních zkoušek a navrhují, aby stát pro základní formu maturit navrhl standard středoškolského učiva. Státní maturita by tak podle nich byla administrativně méně náročná a levnější.

ČSSD nově chce, aby didaktický test vycházel pouze z učiva střední školy a nebyl primárně zaměřen na čtenářskou gramotnost. Prověřovat tuto dovednost by podle Chládka nebylo třeba, neboť by si ji měli studenti osvojit již na základní škole. Senátor chce s učiteli, studenty i odbornými experty diskutovat o tom, že by společnou část státní maturity tvořil pouze test ověřující základy znalostí českého jazyka, cizího jazyka a matematiky. Školy by pak měly připravit profilovou část maturity, a to písemné i ústní zkoušky. „Didaktický test by měl vycházet z učiva střední školy – dodnes to byla čtenářská gramotnost či obecné studijní předpoklady,“ uvedl Chládek na tiskové konferenci s tím, že ze studijních předpokladů by studenti měli být zkoušeni až u přijímacích zkoušek.

Problém vidí stínový ministr i v tom, že 30 procent studentů buď nebylo ke zkoušce vůbec připuštěno, nebo ji nesložilo. „Co budeme s touto skupinou nyní dělat? Čtyři roky se připravovali na zaměstnání a teď skončí na dlažbě?“ zeptal se řečnicky. U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, tedy asi 17 tisíc lidí. Ti si nyní mohou zažádat o přezkoumání výsledků. Opravné termíny budou v září. Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun.

Brífink ČSSD ke státním maturitám (zdroj: ČT24)

Z téměř 1 300 středních škol vyšlo ze státních maturit nejlépe soukromé Gymnázium PORG ředitele Václava Klause mladšího. Státní maturita přitom odhalila i školy, kde bylo neúspěšných více než 70 procent studentů. Na druhé straně žebříčku se ocitli studenti nástavbových oborů, kterých propadlo 44 procent, z učňů neprošla asi třetina.

Písemná část maturity
Zdroj: ČT24