Detektiv tuneloval fond pro informátory. Pak se zabil

Praha – Více než milion korun pro informátory si měl účtovat elitní detektiv Milan Král na vymyšlené kauzy a fingované spisy. Peníze končily v jeho kapse. Právě to může stát za jeho sebevraždou – kriminalista z protikorupčního útvaru se zastřelil letos v dubnu. Případ už přes dva měsíce vyšetřuje policejní inspekce. Systém funguje tak, že detektivové mohou čerpat peníze na schůzky se svými informátory nebo na odměny za poskytnuté informace. Král si ale měl tyto peníze nechávat. V dubnu to zjistila kontrola, kterou nařídil nový šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

„Vzhledem k tomu, že ve věci probíhá prověřování, nemůžou ani Policejní prezidium ani Útvar odhalování korupce a finanční kriminality k této věci poskytnout jakékoli informace,“ říká mluvčí prezidia Jaroslav Ibehej.

K tomu, že Milan Král vyráběl neexistující případy a fingované spisy, na které pak účtoval pro sebe peníze, nechtěla nic říct ani inspekce. „Do současné doby nebyl vydán žádný konkrétní závěr. Můžeme tyto informace považovat za spekulace,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Podle interní kontroly na protikorupční policii elitní detektiv Král nekale získával peníze zhruba jeden rok. Žádosti o peníze mu prý podepisovali bývalý šéf útvaru bojujícího proti praní špinavých peněz Libor Vrba a jeho náměstek. „Já to považuji za nesmysl a jednu z dalších fám, které se kolem tohoto případu rojí,“ tvrdí ale Vrba.

Milan Král se zastřelil služební pistolí na lavičce v Letenském parku letos 18. dubna. Na místě nenechal žádný dopis na rozloučenou. Vyšetřování sebevraždy už ale inspektoři uzavřeli. „Se závěrem, že se nejedná o spáchání přestupku ani trestného činu. Neprokázalo se cizí zavinění,“ informuje mluvčí Sandorová.

Vyšetřování tunelování fondů pro informátory Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality ale stále pokračuje. Inspekce Policie ČR si v současnosti zve některé příslušníky protikorupční policie k podání vysvětlení. Kdy bude celý případ uzavřen, se zatím nedá odhadnout.