Bakterie nalezené v Aquile nejsou patogenní

Praha – Bakterie Escherichia coli nalezené v balené vodě Karlovarských minerálních vod Aquila Aqualinea nejsou patogenní a nejde o její nebezpečný kmen, který v Německu zabíjel. Oznámila to v tiskové zprávě Státní zemědělská a potravinářská inspekce s odkazem na laboratorní rozbory Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze. Přesto podle hygienických norem v minerálkách žádné bakterie být nesmějí, proto vedení firmy stáhlo závadnou šarži z trhu a teď pátrá po tom, jak se mohly do lahví dostat. Člověku by se při požití vody nicméně nemělo nic stát.

„Podle výsledků laboratorních testů zjištěné kmeny E. coli nepředstavují akutní riziko. Nejde tedy ani o shiga-toxin produkující E. coli (STEC) ani o sérotyp E. coli O104:H4, který je podle současných poznatků odpovědný za nedávnou epidemii v Německu,“ uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil. Přesto je podle něj výskyt uvedených bakterií v balené vodě podle platných norem nepřípustný, dodal. Uložená opatření SZPI týkající se stažení šarže s datem minimální trvanlivosti do 20. května 2012 z oběhu proto zůstává v platnosti.

Pátrání po tom, kdo nebo co bakterii do lahví zaneslo, pokračuje. „Bude potřeba počkat na došetření případu. Co se týče dalších kontrol, potravinářská inspekce bude pokračovat dál v běžných kontrolách v dosavadním rozsahu,“ uvedl Spáčil. Přesto raději z trhu zmizely desetitisíce lahví neperlivé vody. Závadná sice byla jedna šarže, společnost ale stáhla i lahve plněné 23. a 24. května, aby omezila jakákoli rizika na minimum.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)