Autobusy pojedou na Frýdlantsku docela jinak

Liberec – Na velké dopravní změny se musí připravit obyvatelé Frýdlantska. Liberecký koordinátor veřejné dopravy v prosinci změní jízdní řády autobusů a částečně i vlaků tak, aby byla oblast intenzivněji navázána na krajské město. Frýdlantsko patří mezi hospodářsky slabé oblasti. Mnoho firem z ní odešlo nebo zkrachovalo. Lidé teď musí za prací dojíždět – většinou do Liberce.

Na Frýdlantsku sídlila řada velkých firem – například Thermolast, Steinel, Slezan, Knorr. Žádná z nich ale už místní lidi nezaměstnává, všechny odešly nebo zkrachovaly. Tisíce lidí tak musí cestovat za prací do Liberce. Tomu ale neodpovídá stávající podoba jízdních řádů, tvrdí krajská organizace Korid LK, která organizuje regionální veřejnou dopravu. „Jízdní řády jsou 'historické' a často chybí spoj v jednom směru,“ poukázal projektový specialista společnosti Korid LK Pavel Blažek.

Změny začnou platit v prosinci, budou se týkat především autobusové dopravy. Jednotlivé linky budou pozměněny, vzniknou i další, zvýrazněna bude role páteřní železniční linky. „Cheme, aby se současná nabídka dopravy takzvaně uhladila a fungovaly návaznosti v rámci autobusové dopravy i vazby autobus-vlak,“ přiblížil zástupce ředitele firmy Korid LK Otto Pospíšil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vzhledem k rozsahu změn očekává Liberecký kraj řadu připomínek k návrhům nových jízdních řádů. Ty už Korid LK zveřejnil na svém webu. Připomínky je možné odeslat prostřednictvím elektronického formuláře na téže stránce.

V prosinci se budou měnit jízdní řády i v dalších regionech. Návrhy nového grafikonu vlakové dopravy už většina regionů zveřejnila na svých stránkách nebo prostřednictvím svých dopravních koordinátorů. Také k těmto návrhům se mohou lidé vyjádřit – uzavírka připomínek však většinou bude před polovinou července.