Podvodníci se přiživují na sbírce pro psí útulky

Praha – Na psích útulcích se začali obohacovat podvodníci. Konkrétně občanské sdružení Pes v útulku vybírá peníze přímo na ulici, povolení provozovat veřejnou sbírku ale nemá. Falešní výběrčí se pohybují po celé republice, nejvíce v Praze, Brně nebo v Hradci Králové. Místo toho, aby peníze lidí posloužily dobré věci, končí neznámo kde, zřejmě ale v kapse hlavního organizátora, který se odmítá o sbírce bavit. Sdružení se navíc na svých webových stránkách zaštiťuje jménem Marty Kubišové, ta ale jakoukoli spolupráci popřela.

Sdružení Pes v útulku, založené v průběhu letošního roku, nemá žádné povolení peníze vybírat, přesto na jeho konto vybírají lidé v několika městech. „Peníze odevzdávám šéfovi, ty se pak posílají po celé republice na útulky,“ vysvětluje důvěřivá výběrčí v červeném tričku s názvem sbírky. To však popírá Eva Hodek z Nadace na ochranu zvířat: „Žádná taková sbírka občanského sdružení Pes v útulku neexistuje, veřejně nahlášena není.“

Středočeský krajský úřad už podal na sdružení stížnost, kterou se nyní bude zabývat Magistrát hlavního města Prahy. Nadace na ochranu zvířat zase zvažuje trestní oznámení. Předseda sdružení Pes v útulku Jiří Bauer nebral telefon. ČT se podařilo spojit alespoň s jeho kolegou, panem Havránkem z Hradce Králové, ani ten ale nebyl sdílný: „To se musíte zeptat pana Bauera v Praze, já jsem jen zástupce v Hradci Králové.“ Potvrdil ale, že sdružení vybírá peníze na ulici, zejména u metra a na nádražích.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Kubišová: O žádném sdružení nevím

Organizátoři falešné sbírky zneužili i Martu Kubišovou, o které tvrdí, že jim právě ona pomáhá. Mnohdy dokonce říkají, že vybírají na její nadaci. „V červnu 2011 jsme začali spolupracovat s paní Martou Kubišovou, která je jednou z nejznámějších osobností v České republice, které není osud odložených zvířátek lhostejný. Paní Kubišová nám bude pomáhat vybírat útulky, které nejvíce potřebují pomoci,“ uvádí sdružení na svém webu.

„Já žádnou nadaci nemám,“ odmítla informaci o spolupráci se sdružením Kubišová. Od sbírky se navíc distancují i některé útulky. Podpořit je totiž lze pouze na jejich konkrétních kontech nebo přímo v místě, kde sídlí.

Vydáno pod