Poslanci ve sněmovně omluvenkami nešetří

Praha – Na začátku svého vládnutí si dala nynější koalice předsevzetí, že si ohlídá docházku poslanců. Ti, kteří se jednání a hlasování účastnit nebudou, měli přijít podle plánu o část náhrad. Jenže rok se sešel s rokem a jejich představa zůstává pořád jen v rovině slibů. Vzorná docházka ale není ani na výborech. Poslanci často chybí třeba v tom pro veřejnou správu a omluvenky se objevují i v ústavně právním. Naopak ukázková docházka je výboru pro bezpečnost.

Nejméně za první rok volebního období hlasovali poslanci ČSSD a TOP 09. Petr Jalowiczor, Josef Smýkal i Jan Farský mají ale dlouhodobou omluvenku ze zdravotních důvodů. Hejtman Michal Hašek zase tvrdí, že při důležitých hlasováních nechybí, odběhne si jen, když má důležitou schůzku. „To, že nehlasuji o přestávkách, při jednání o návrzích výborů či desítkách jiných záležitostí, tak to neznamená, že nejsem ve sněmovně. Absolvuji desítky schůzek, na kterých řeším agendu problémů jižní Moravy,“ uvedl Hašek. Jeho stranický kolega Jeroným Tejc mu však doporučil, aby si změnil svůj pracovní plán.

Často při hlasování chybí i ministři. Vede mezi nimi Karel Schwarzenberg, jeho straníci to omlouvají častými zahraničními cestami svého předsedy. Pod 55 % hlasování mají ale i Jiří Besser, Josef Dobeš a Miroslav Kalousek. „Řešíme to velmi bedlivě, máme tzv. funkce hlídačů, kteří hlídají účast poslanců,“ naznačuje možnou nápravu místopředseda poslanců TOP 09 Stanislav Polčák. Podobný nástroj mají i véčkaři, kterým visí na dveřích klubu žebříček s počtem hlasování.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Už vloni v červnu se koalice dohodla, že bude poslance za nedostatečnou docházku trestat, a to tím, že by přišli o poslanecké náhrady. Takový trest může být i několik tisíc korun. Jenže zatím jednací řád jen počítá se sankcemi, ale stále není jasné, kdo by o nich rozhodoval. Ke změně jednacího řádu se poslanci pořád nemají.

Vydáno pod