Léto je zpátky, teploty šplhají ke třicítce

Praha - Po velmi chladných a deštivých dnech se do Česka vrátilo letní počasí. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupají až na 30 stupňů Celsia, to je oproti uplynulému víkendu skok až o 15 stupňů. Mnohá koupaliště tak po prvních propršených prázdninových dnech otevřela až dnes. Prudké změny počasí mohou některým lidem způsobit zdravotní problémy. V posledních letech se už ale vedra stávají pravidlem a lidé si na ně zvykají. O víkendu je potřeba počítat s občasnými přeháňkami či bouřkami, teploty ale o mnoho neklesnou.

Začátek prázdnin přinesl srážky a nezvykle chladné počasí, rtuť teploměru se o víkendu pohybovala jen kolem 15 stupňů Celsia. Teploty postupně stoupají, odpoledne se očekávají až třicetistupňová horka. Velmi teplé počasí by mělo v Česku vydržet i v sobotu a neděli, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by však zároveň na většině území měly být přeháňky či bouřky, ojediněle s kroupami.

Ze zdravotního hlediska by mohlo některým lidem prudké střídání teplot vadit. Změny teplot mohou potrápit kardiaky, astmatiky, revmatiky i lidi s psychickými problémy, velkou roli ale hraje individuální citlivost. Změny teplot v letním či jarním období však nejsou podle lékařů pro lidi tak nebezpečné jako změny v zimě.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Ve vedrech by měli všichni vypít tři litry vody denně a při námaze určitě i víc. Kardiaci ať si najdou chládek a u vody ať se moc nepopíjí – přejí si záchranáři. „Tam to bývá spojeno s úpalem, úžehem a dehydratací. Ale i s požitím většího množství alkoholu, v kombinaci s vedrem to samozřejmě nevede k dobrému výsledku,“ varuje náměstek ředitele pražské záchranky Jaroslav Valášek.

Také psychologové dlouhodobě upozorňují na to, že velké výkyvy teplot a prudké střídání oblačného a slunečného počasí mohou negativně ovlivňovat lidskou psychiku, u citlivějších lidí vyvolávají dokonce deprese či neurotické obtíže.