České lékárny zásobují evropský heroinový trh

Praha – Česko je opakovaně terčem kritiky kvůli tomu, že dostatečně nedokáže zabránit obchodování s lékem Subutex na černém trhu. Ten používá místo drogy čím dál víc narkomanů po celém světě. Na vině jsou často lékárníci, kteří klidně prodají po předložení receptu i 60 balení léku, který se normálně používá jako náhražka při odvykání na heroinu. Někdy takové množství vydávají i po částech, takže mají dealeři možnost postupného prodeje.

„Není možné, aby lékárník vydal takové léky a nepřemýšlel u toho. To je dávka, která by stačila pro jedno malé městečko na odvykání na heroinu,“ hodnotí prodávání Subutexu po desítkách ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. Navíc až 95 procent českých narkomanů si právě tento lék píchá do žíly místo drogy.

Když selže lékař a takové množství předepíše, nebo narkoman takové recepty padělá, měl by chybějící zákonnou brzdu nahradit právě lékárník. Podle statistik státních kontrolorů ale i ti fatálně chybují. Příkladem je podle Beneše výdej na základě receptu, který byl prokazatelně falešný, nebo po době použitelnosti. Další problém může být u receptů z evropských zemí, pak je většina lékárníků nejistých.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Léky se musí vydat naráz, to se však neděje

Léky, které mohou být zneužity pro výrobu drog, se předepisují jen na recept s modrým pruhem a lékárník pak všechna balení musí vydat najednou, aby se zabránilo postupnému rozprodávání na černém trhu. Jak lze ale poznat ze záznamů, v některých lékárnách si pacienti mohou vyzvedávat léky postupně. Mnohdy prý jiná možnost není. „Když není na skladě celé množství, tak se vydá to, kolik máme na skladě nebo na kolik má pacient peníze. Nepoznáme z receptu charakter pacienta, pokud podezření existuje, tak by to měl poznat hlavně předepisující lékař,“ hájí lékárníky Havlíček.

Kvůli nedostatečným zákonům je Česko opakovaně terčem kritiky mezinárodních organizací. Výdej léků zneužitelných pro výrobu drog v Česku stále roste a zájemců z okolních států je taky čím dál víc. V Evropě se nejvíce opioidy zneužívají v Severním Irsku. V Dánsku, Estonsku a Finsku už také nemedicínské použití těchto léků převažuje nad používáním heroinu. Nejčastěji se na nelegální trh dostávají léky z pražských lékáren. Výjimkou ale nejsou ani příhraniční oblasti – sever Čech i Moravy.