Falešné příkazy k úhradě vynesly gangu 1,5 milionu

Praha - Policie zatkla sedmičlenný gang, který pomocí zfalšovaných podpisových vzorů a padělaných platebních příkazů odčerpával peníze z bankovních účtů. Okradl tak několik desítek lidí i firem a podle policejních informací si jeho členové dohromady přišli na více než jeden a půl milionu korun.

„Padělali příkazy k úhradě ve výši přes patnáct milionů korun, z toho částka jeden a půl milionu korun byla skutečně převedena na jejich účty a ty peníze byly i vybrány,“ informoval pražský vedoucí oddělení hospodářské kriminality Policie ČR, který si nepřál být jmenován. Okradení klienti po vyřízení reklamace již dostali své peníze zpět.

Gang z veřejně přístupných zdrojů zjistil číslo konta a podpisový vzor vytipovaných obětí, vyplnil desítky platebních příkazů a najednou je vhodil do bankovních schránek, čímž se vyhnul možným otázkám úřednice na přepážce. Příkazy k úhradě pak přesměrovaly kradené peníze na bankovní účet organizované skupiny. „Napadají účty fyzických a právnických osob, bytových družstev… prostě všech klientů banky, u kterých se jim podaří získat podpisový vzor a číslo účtu,“ dodal policista.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Chraňte si podpis, doporučují banky

Podle bank existuje proti zneužití příkazu k úhradě snadné základní pravidlo, a tím je ochrana podpisového vzoru. Odborníci proto doporučují například používat jiný podpis než ten běžný a přidat k němu jakýkoli další znak, například piktogram.

Protože vysávání peněz z cizích kont, což jako způsob zvolil zatčený gang, není neobvyklé, banky v poslední době zpřísnily bezpečnostní mechanismy. „Například můžu říct, že jsme snížili limit pro platební příkaz přes sběrný box z pěti set na sto tisíc korun,“ informoval mluvčí České spořitelny Jan Holinka.