Kauzu brněnské místostarostky Tůmové policie odložila

Praha/Brno – Protikorupční policie ve středu odložila případ bývalé místostarostky Brna-sever Zdeňky Tůmové (ČSSD). Ta byla obviněna poté, co loni v říjnu převzala ve svém autě sto tisíc korun od brněnského podnikatele Davida Lacíka. Policie připouští, že se mohlo jednat o trestný čin a uvedená částka nebyla půjčkou, jak tvrdí nynější členka brněnského zastupitelstva. Detektivové však nedokázali vypátrat, za co úplatek dostala. Na případ upozornil deník Právo.

Podle policie podezření ze spáchání trestného činu přijímání úplatků přetrvává. Peníze totiž byly místostarostce předávány někým, kdo na radnici opakovaně vyhrával výběrová řízení, případně je nevyhrál, ale stejně je realizoval. Tyto okolnosti vzbuzují podle dozorového státního zástupce Jana Petráska pochybnosti a budou je vzbuzovat pořád.

Policie operovala pouze s nedostatečnými důkazy. Podle nich mohlo jít například o opravu jedné střechy a renovaci oken, kde vítězná firma krátce po získání zakázky určila jako generálního subdodavatele právě podnikatele Lacíka, který následně celou zakázku udělal. Sdělení obvinění však nešlo napsat ve stylu, že v přesně nezjištěné době na blíže neurčeném místě předal Lacík úplatek za to, že pro něj blíže neurčeným způsobem získala Tůmová přesně nezjištěnou zakázku. Už vůbec takto nemohla vypadat žaloba, natož rozsudek, jak se vyjádřil žalobce.

Kauza tak zůstává momentálně nevyřešená. Policie by mohla případ znovu otevřít, pokud by se objevily nové důkazy. Z podobných případů z minulosti je však zřejmé, že to se stává spíš výjimečně. Případ začala policie řešit po zveřejnění videonahrávky na serveru Novinky.cz, na které spolu sedí Tůmová a Lacík v autě. Při rozhovoru si tykají a na konci jízdy vhodí Lacík Tůmové do tašky svazek bankovek. „To jsou materiály od té střechy, viď?“ ujišťuje se na záznamu Tůmová.

Tůmová při konfrontaci se záznamem vysvětlovala předání peněz jako půjčku. Chtěla prý přispět otci na privatizaci bytu. Z koupi nakonec sešlo a Tůmová prý následně v listopadu půjčku vrátila. Že by se jednalo o úplatek, popřel v písemném prohlášení i podnikatel Lacík.