Moravu v pátek zasáhnou silné bouřky a kroupy

Praha – Český hydrometeorologický ústav vydal varování před silnými bouřkami a kroupami, které by měly v pátek zasáhnout Moravu. Lidé by si měli dát pozor i na silný vítr a přívalové deště, místy může za hodinu napršet až 30 milimetrů srážek. První blesky rozčísnou nebe kolem 11:00 a bouřlivé počasí potrvá až do večera. Odborníci upozorňují, že přívalové srážky mohou rozvodnit malé toky, voda může zatopit sklepy a níže položená místa. Kvůli silnému větru by také měli lidé zajistit třeba volně ležící zahradní nábytek.

„V pátek se na Moravě a ve Slezsku na studené frontě vyskytnou místy bouřky ojediněle doprovázené kroupami, přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů za hodinu a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu),“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Silný vítr se může dopoledne při přechodu studené fronty vyskytnout i v Čechách. 

Občasné bouřky by se podle týdenní předpovědi měly vyskytovat až do příštího týdne. Jinak ale bude typicky letní počasí s teplotami do 28 stupňů Celsia.