Začátek prázdnin byl krvavý, zemřelo 25 lidí

Praha – Od posledního školního dne do středy, kdy měli lidé díky víkendu a dvěma svátečním dnům často nepřetržitě volno, zemřelo na českých silnicích 25 lidí. Nejhorší byl 30. červen, kdy přišlo o život sedm lidí, jenom o málo mírnější byla neděle a pondělí, kdy zahynulo po pěti lidech, a středa, během které při nehodách přišli o život čtyři lidé. V úterý se staly dvě smrtelné nehody, v sobotu jedna. Jeden člověk zahynul také v první prázdninový den v pátek.

Stalo se i několik dopravních nehod, při kterých zahynulo více lidí. Ve středu přišli o život dva lidé při střetu osobního auta s vlakem v Opavě, když řidič ignoroval výstražná světla, předjel vozy čekající před přejezdem a vjel přímo pod vlak. Kromě něj zahynula také jedna spolucestující. Další utrpěla těžké zranění. Dvě ženy zahynuly v pondělí, když řidička malého osobního auta přehlédla při vyjíždění od benzinové čerpací stanice projíždějící kamion. Zahynula ona a jedna ze tří jejích spolucestujících. Další dvě utrpěly vážná poranění.

K některým nehodám přispělo špatné počasí v prvních červencových dnech. V prudkém dešti nezvládl svůj vůz řidič osobního auta, který projížděl v noci na sobotu Dolní Řasnicí na Liberecku, a narazil do stromu. Havárii nepřežil.

Přestože je statistika začátku letošních prázdnin tragická, oproti loňskému roku je výrazně mírnější. Tehdy zemřelo během pouhých pěti dnů – od pátku do úterý, kdy na víkend přímo navázaly dva svátky – hned 26 lidí. V pátek tehdy přišlo o život hned osm lidí.