ÚOHS vede kvůli ProMoPru správní řízení

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení v případě sporné zakázky, kterou v době českého předsednictví EU získala bez výběrového řízení firma ProMoPro. Informoval o tom předseda ÚOHS Petr Rafaj. Od Úřadu vlády dostala ProMoPro zaplaceno téměř 551 milionů korun. Firma zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. ÚOHS se případem začal zabývat na základě podnětu ministerstva financí.

„Úřad posuzuje zejména otázku, zda vybraný uchazeč byl skutečně jediný, který byl schopen zakázku plnit,“ řekl bez bližších podrobností Rafaj. ÚOHS může Úřadu vlády, který zakázku zadával, uložit pokutu až do výše pěti procent z ceny tendru.

Organizaci předsednictví měl na starosti tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a nyní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se svým týmem.

Zakázka na zajištění audiovizuální techniky a služeb není na antimonopolním úřadě poprvé. Úřad vlády v této souvislosti letos koncem ledna uvedl, že si ÚOHS dokumentaci k zakázce vyžádal v polovině února 2009 a dosud „neshledal žádná pochybení, ačkoli by tak z hlediska své působnosti učinit měl, pokud by k nim došlo“. Podle Rafaje ÚOHS tehdy odpovídal na podnět týkající se záměru pronajmout prostory v Kongresovém centru Praha mimo režim zákona o veřejných zakázkách. K jakým závěrům dospěl, Rafaj neuvedl.

Podle dřívějších vyjádření Úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění skutečnost, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem této techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost ProMoPro. Proto bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem. Kromě toho se jednalo o partnera, který také disponoval bezpečnostními prověrkami.

Vydáno pod