Švýcarská firma zažalovala ministerstvo kvůli spreji na hubnutí

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zažalovala švýcarská společnost Herb-Pharma AG, která musela z trhu stáhnout sprej na hubnutí Hoodia. Tvrdí, že nesprávným rozhodnutím přišla o stamiliony korun. Sprej před několika měsíci označil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za nelegální a zakázal jeho prodej. Podobně dopadla i náplast na hubnutí od firmy P.A.A. Agency. I přesto se ale tyto náplasti prodávají na internetu dál.

Herb-Pharma AG si nechala už dříve sprej na hubnutí zaregistrovat na Slovensku jako zdravotní pomůcku. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale už tehdy řekl, že zdravotní pomůckou jsou například berle nebo invalidní vozík, nikoliv sprej, který má pomoci snížit váhu. SÚKL navíc po prozkoumání přípravku zjistil, že jde o lék. Ten ale nemá potřebné registrace – a je tedy považován za nelegální a nesmí se prodávat. „Konkrétně jde o to, že tento přípravek ovlivňuje centrální nervovou soustavu příjemce,“ upřesnila mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Společnost ale ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu zažalovala. „Minimálně jsme na stovkách milionů a stále to stoupá,“ odhadl škody člen dozorčí rady firmy Herb-Pharma AG Ondrej Michlo s tím, že jde také o poškození jména firmy. Ministerstvo potvrdilo, že žaloba na úřad už dorazila.

Podobný příběh má i hubnoucí náplast od firmy P.A.A. Agency. Ta obsahuje stejnou látku jako výše uvedený sprej, a proto se jedná o lék – který se ale opět prodávat nesmí. Postoj firmy je ale v tomto případě opačný. „Naše společnost již v březnu 2011 nabídla Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, že ukončí prodej a dobrovolně stáhla všechny předmětné výrobky z trhu,“ uvedl jednatel firmy Josef Karabela. Jak ale Česká televize zjistila u jednoho z náhodně vybraných internetových obchodů - náplasti se stále prodávají, což prodejce potvrdil i po telefonu. Obchodníci tím porušují zákon a hrozí jim mnohatisícové pokuty.

Státní ústav pro kontrolu léčiv
Zdroj: ČT24/sukl.cz