Do Krkonoš jedině po rozkopaných silnicích

Horní Maršov – Cestování autem do Krkonoš má na většině hlavních příjezdových silnic charakter průjezdu staveništěm. Rozkopány jsou silnice v obou částech hor, které patří do Královéhradeckého a Libereckého kraje, problémy zažijí řidiči při jízdě do Pece pod Sněžkou, Janských Lázní, Špindlerova Mlýna i Rokytnice nad Jizerou. Práce většinou potrvají celé léto. Kromě turistů, kterým přidělají vrásky především na příjezdu a odjezdu z dovolené, jsou rozkopané silnice peklem také pro hoteliéry. Hosté odmítají ubytování především v místech, kde se pracuje, a je tedy hlučno a prašno.

Uzavírky mají na svědomí především Královéhradecký kraj a stát, region jenom do oprav silnic v oblasti Krkonoš vloží 80 milionů korun. Vedení Karlovarského kraje je přesvědčeno o tom, že letní turistická sezona je nejvhodnější období k velkým uzavírkám silnic – navzdory řadě nespokojených lidí. „Letní doba je ideální pro opravy silnic. Je dobré počasí a silnice se dají dobře opravovat. V jiných termínech to nejde,“ odbyl kritiky mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Práce jsou pohromou především pro horské podnikatele. Do některých hotelů kvůli pracem na silnicích nechtějí jezdit lidé. „Uzavřeli to na hlavní letní sezonu, kdy jsme schopni vydělávat peníze – jinak jsou hory prázdné – a nemáme na léto jedinou objednávku ubytování. Všichni lidé to odmítli – podívejte, jak to tady vypadá,“ popsal svou nezáviděníhodnou situaci Ivan Hnízdil, před jehož penzionem v Temném Dole už druhý rok v řadě rozkopal kraj silnici. Stroje před penzionem budou celé prázdniny, podle Jaroslava Kašpara ze Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje je termín dokončení prací na mostě v Temném Dole na silnici do Pece pod Sněžkou 26. srpen, silničáři počítají s omezením provozu až do konce září.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)
  • cesta do Rokytnice nad Jizerou – na silnici I/14 u křižovatky nad Kořenovem je uzavřen jeden pruh (do 26. 9.)
  • cesta do Špindlerova Mlýna – na silnici II/295 nad Hořejším Vrchlabím je uzavřen jeden pruh (do 31. 10.)
  • cesta z Lánova do Strážného – silnice III/2956 je uzavřena v Horním Lánově, kde se opravuje most
  • cesta do Pece pod Sněžkou – na silnici II/296 v Temném Dole je uzavřen jeden pruh (do 30. 9.)
  • cesta ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní – na silnici II/297 mezi Svobodou a Janskými Lázněmi probíhají práce s občasnými omezeními provozu, popř. odklonem dopravy na souběžnou silnici přes centrum Janských Lázní